Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


maanantai 16. joulukuuta 2013

Win-win eli Tehtiksen ja urheiluseurojen hyvin toimiva yhteistyö

Tehtaanpuiston yläasteen koulu eli Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa.

Tehtis aloitti elokuussa 2012 Urhea-yhteistyön (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia). Urhea-hankkeessa on mukana 10 koulua pääkaupunkiseudulta. Verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.

Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin. 

URHEA-treenit keskiviikkoaamuisin

Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on keskiviikkoaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket ja jalkapalloseura FC Viikingit sekä Suomen jääkiekkoliitto ry. ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ilmaiseksi valmentajat harjoituksiin.

Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä. Aamuharjoituksiin osallistuvat koripalloilijat ovat viidestä eri koulusta, kaukaisimmat Alppilan yläasteelta.
 

FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Kartanon kentällä ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina. Viikkareitten ammattivalmentajia on ollut paikalla aamutreeneissä 2 – 3 kappaletta, joten he ovat voineet valmentaa myös yksilöllisesti pelaajia. Suurin osa futareista on Tehtiksen oppilaita, jokunen pelaaja on muista vuosaarelaisista kouluista.

Kuvassa viikkareiden valmentajat Pete Pasanen (vas.) ja Risto Luomanen "sorvin ääressä" Kartanon kentällä vetämässä aamutreenejä.
  
Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Syksyn aikana valmentajana on ollut Sergei Yerkovich, joka on työkokeilussa Tehtiksessä. Sergei toimii liikunnanopettajien apuna oppitunneilla ja vetää lätkän aamutreenit. Sergei on pelannut aktiiviuransa aikana jääkiekkoa ammatikseen AHL:ssä, KHL:ssä ja SM-liigassa sekä osallistunut olympialaisiin. Sergei on saanut urallaan monta mitalia. Tänä vuonna kaikki lätkäpelaajat ovat Tehtiksen oppilaita – viime vuonna treeneihin osallistui oppilaita myös neljästä muusta koulusta.

Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun ja urheiluseurojen tuloksellisesta yhteistyöstä. Koulumme lahjakkaat oppilaat saavat laadukkaita aamutreenejä ja he kehittyvät urheilijoina. Olen tosi ilahtunut valmentajien jalkautumiseen kouluun tekemään ”haalarihommia” – nuori urheilija on toiminnan keskiössä. Aamutreeneissä toteutuu win-win-tilanne – yläasteikäinen urheilija, urheiluseura ja oppilaan kotikoulu hyötyvät kaikki. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän, kuin jos kukin taho toimisi yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti