Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivän tanssit 5.12.2013

Oppilaat jättivät ulkokengät salin ulkopuolelle ja laittoivat juhlakengät jalkaan
Perinteiset itsenäisyyspäivän tanssit pidettiin Tehtiksessä taas itsenäisyyspäivän aattona eli 5. joulukuuta. Juhlapuheen piti jo tuttuun tapaan apulaisrehtori Jari Sipilä.
Arvoisat oppilaat,  hyvät kollegat, muut juhlavieraat!

Syntymäpäiväsankari  Suomi täyttää huomenna perjantaina 96 vuotta.  Se on syy miksi olemme kokoontuneet näihin tanssiaisiin. Itse asiassa tämä on jo kuudes kerta kun nämä tanssiaiset järjestetään. On upeaa , että näistä itsenäisyyspäivän tanssiaisista on muotoutunut jokavuotinen arvokas perinne Tehtaanpuiston yläasteelle.


Ennen kuin päästämme irti oppilaskunnan puheenjohtajan ja pääsemme tanssin pyörteisiin niin vielä muutama sana itsenäisyydestä: 

Itsenäisyys tarkoittaa sitä, että voi päättää omista asioistaan muista riippumatta. Itsenäinen valtio tarvitsee muiden valtioiden tunnustuksen eli muiden maiden täytyy tunnustaa se, että maa/valtio pystyy tekemään päätöksensä itse.

Voisi ajatella, että asia on näin myös meidän tavallisten ihmisten keskuudessa. Oikeus päättää omista asioistaan ansaitaan mm. käytöksellä. Kun osoittaa, että kykenee tekemään päätöksiä ja kantamaan vastuuta omista puheistaan ja teoistaan, muut ihmiset tunnustavat sinun ”itsenäisyyden”.

Eri tilaisuuksissa ympäri Suomea tullaan varmaankin kysymään, mitä itsenäisyys on ja mitä se itse kullekin merkitsee. Epäilen, että useimmat vastaukset pitävät sisällään sanan VAPAUS, itsenäisyys on vapautta päättää omista asioista, vapautta kertoa omat mielipiteensä, vapautta harjoittaa sitä ammattia mitä haluaa, vapautta äänestää vaaleissa, vapautta matkustaa, vapautta kokoontua yhteen.

Jokaisen itsensä tasolla se on vapautta olla oma itsensä, vapautta siitä, ettei kiusata.

Myös se on jonkinsortin itsenäisyyttä, että  pian  voimme vapaasti ilmaista itseämme.

Näiden ajatuksien myötä toivotan kaikki tervetulleiksi itsenäisyyspäivän tanssiaisiin!
 
Sali jytisi rytmin tahdissa kun oppilaat tanssivat letkajenkkaa.
9. luokan oppilas Tom esitti hienon soolotanssin Suomi-paidassa.
Yhdeksänsillä liikuntaluokilla oli myös oma, oppilasvoimin suunniteltu tanssiesityksensä juhlissa.

 
Letkiksen lisäksi tiputanssi ja perinteinen jenkka vetävät joka vuosi lähes kaikki oppilaat, ja monet opettajatkin, tanssilattialle.

Monet etenkin ysiluokkalaiset pojat tanssittivat ahkerasti kauneimpiinsa pukeutuneita daameja.
Myös piiritanssilla oli paikkansa, joskaan sitä ei harjoitettu aivan perinteiseen malliin, vaan luovasti, kuten uusien sukupolvien kuuluukin.

teksti ja kuvat:
Pertti Tossavainen ja Susse Huhta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti