Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

9C:n vierailu jätevedenpuhdistamolle










Energiaa Suomessa on valtakunnallinen syksyisin toteutettava koululaistapahtuma, joka on suunnattu 9-luokkalaisille ja opettajille. Tämän tapahtuman puitteissa 9C-luokka teki vierailun fysiikan opettaja Talvitien kanssa Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle.










Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla oppilaat tutustuvat jätevedenpuhdistukseen sekä lämmön, sähkön, kaukolämmön ja mullan tuotantoon.  Tiesitkö, että suomalainen tuottaa keskimäärin 160 litraa jätevettä päivässä? Jätevettä syntyy suihkussa käymällä, vessaa vetämällä, tiskaamalla… jne. Jätevesi kulkeutuu putkistoja pitkin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle puhdistettavaksi ennen kuin vesi päästetään Itämereen.


 

Puhdistamo on Pohjoismaiden suurin ja se käsittelee pääkaupunkiseudun teollisuuden ja noin 850 000 asukkaan jätevedet. Puhdistamo on rakennettu pääosin kallion sisään ja se otettiin käyttöön 1994. Maanalaisen sijainnin ansiosta lähialueen asukkaat eivät häiriinny mahdollisista haju- tai meluhaitoista. Itse voimalassa paskan haju oli kuitenkin voimakas!

Pyttyetiketti: Mitä saa ja mitä ei saa laittaa wc-pyttyyn? Wc-pyttyyn saa laittaa ulosteita ja vessapaperia, mutta muut paperit tai esimerkiksi ruoka eivät kuulu vessanpyttyyn. Pääkaupunkiseudulla on suuri rottakanta, joka elää viemäreissä vessanpyttyyn heitettyä ruokaa syöden. Älä syötä rottia!

Pelkästään pääkaupunkiseudulla vessanpönttöön päätyy vuosittain yli 200 rekkakuormallista sinne kuulumatonta tavaraa: esim. kännyköitä, tekohampaita ja legopalikoita.

Jätevedenpuhdistus on tärkeää rannikkovesien ja Itämeren suojelun kannalta. Jätevesi sisältää ravinteita, jotka luontoon päästessään aiheuttavat rehevöitymistä, veden sameutta, leväkukintaa ja kalojen huonovointisuutta. Kuvittele miltä lähin uimarantasi näyttäisi, jos wc-pytyn vesi johdettaisiin siihen puhdistamatta!


Viikinmäen puhdistamon jätevedenpuhdistusprosessi sisältää kolme vaihetta: mekaanisen, biologisen ja kemiallisen puhdistuksen.  Jätevedenpuhdistusprosessissa mädätyksestä syntyvä biokaasu kerätään talteen ja sillä tuotetun energian avulla puhdistamo on omavarainen lämmön suhteen ja sähkön osaltakin omavaraisuusaste on noin 50 prosenttia.





Jätevettä puhdistetaan vuodessa keskimäärin 100 miljoonaa kuutiometriä. Puhdistukseen kuluu aikaa kaikkineen yksi vuorokausi. Puhdistetut jätevedet johdetaan kalliotunnelissa 8 km:n päähän Helsingin eteläkärjestä yli 20 metrin syvyyteen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti