Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


maanantai 9. maaliskuuta 2015

Vuosaaren koulut tekevät yhdessä uutta opetussuunnitelmaa

260 vuosaarelaista opettajaa aloitti torstaina 26.2.2015 opetussuunnitelmatyön Tehtaanpuiston ya:n auditoriossa. Helsingin kaupungin pedagoginen yhteyshenkilö Petteri Elo alusti uuden opetussuunnitelman hengestä ja ilmiöpohjaisuudesta. Tämän jälkeen opettajat työskentelivät 16 eri ryhmässä.
Vuosaaressa perusopetusta tarjoavat seuraavat koulut: Aurinkolahden peruskoulu, Heteniityn ala-aste, Kallahden peruskoulu, Meri-Rastilan ala-aste, Mustakiven ala-aste, Tehtaanpuiston yläaste, Vuosaaren ala-aste ja Vuosaaren peruskoulu. Joka kymmenes helsinkiläinen nuori asuu Vuosaaressa. Vuosaaren kouluilla on ollut vahva yhdessä tekeminen kulttuuri monen vuoden ajan. Yhteistyö tuo laatua koulujen kehittämiseen ja sitä kautta Vuosaaren vahvuudet tulevat esiin myös vuosaarelaisten lapsien opetuksessa.

Opetussuunnitelma on asiakirja, jossa määritellään koulussa annettavan opetuksen tavoitteet, taidolliset ja tiedolliset sisällöt sekä tavat miten koulussa nuoret, huoltajat ja oppilaat toimivat yhdessä. Uusi valtakunnallinen opetussuunnitelma astuu voimaan elokuussa 2016 ja tämän takia vuosaarelaiset koulut työstävät parhaillaan opetussuunnitelmaa.
Uuden opetussuunnitelman yhtenä pääideana on, että oppilas on koulussa oppimisen keskiössä. Oppilas käsittelee ja tuottaa oman tekemisen ja ajattelun kautta tietoa ja jakaa sitä muille. Oppilas ottaa siis vastuuta omasta oppimisestaan. Opettajan roolina ei ole pelkästään jakaa tietoa vaan tuottaa sitä yhdessä oppilaiden kanssa ja ohjata oppimisprosessia. Ilmiöpohjaisuus tarkoittaa puolestaan oppiainerajat ylittävää ja tutkivaa otetta opiskeltavaan asiaan – eli ilmiöpohjainen opetus avaa isomman ikkunan maailmaan ja sen ymmärtämiseen.
Vuosaarelaiset koulut jatkavat uuden opetussuunnitelman tekemistä loppukevään aikana ja tekevät yhdessä yleisen osuuden. Ensi syksynä koulut aloittavat oppiainekohtaisen työn. Keväällä 2016 opetussuunnitelma on valmis ja se viedään Opetuslautakunnan tarkasteltavaksi, jotta se voidaan ottaa käyttöön syksyllä 2016.

 
Teksti ja kuvat Pertti Tossavainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti