Lähdimme matkaan ET-ryhmämme kanssa. Lähtö tehtaalle oli klo 7.50. ET:ssä on aiheena etiikka ja moraali eli asiat, jotka liittyvät ihmisten valintoihin, hyvään-pahaan, oikeaan-väärään, reiluun-epäreiluun.
Suklaa valmistetaan kaakapavuista, jotka kasvavat tällä tavoin suoraan kaakaopensaan rungosta. |
Miten suklaa liittyy etiikkaan?
- Suklaan valmistuksessa herää eettisiä kysymyksiä, sillä sen valmistukseen tarvittavaa kaakaota kasvatetaan köyhissä maissa. Kaakaopapujen keräämiseen saatetaan käyttää lapsityövoimaa, joka on laitonta. Kaakaopapujen kerääminen on myös todella haastavaa kurjissa oloissa, sillä köyhissä maissa on annettu tietty määrä, kuinka paljon heidän pitää sitä kerätä ja jos sitä määrää ei saavuteta, palkka laskee. Työ on jo muutenkin huonopalkkaista ja työpäivät ovat pitkiä. Fazer tuo kaakaopapuja Ecuadorista ja Länsi-Afrikasta.
Vastaus oli todella surullinen, mutta sitten saimme tietää, että Fazerin suklaan valmistuksessa ei käytetä lapsityövoimaa (tai ainakin pyritään välttämään sitä) ja valmistajat saavat hyvää palkkaa ja heistä pidetään hyvää huolta! Fazer työskentelee Punaisen Ristin kanssa lopettaakseen lapsityövoiman käytön. He ovat hyväntekeväisyyden tekijöitä.
Fazer itse ilmaisee eettiset kehittymiskohteensa seuraavasti:
"Fazerin kaakaovision mukainen tavoite on, että vuoteen 2017 mennessä kaakaomme alkuperä on jäljitettävissä ja kaikki käyttämämme kaakao täyttää vastuullisuuden kriteerit. Fazerin vastuullisen kaakaohankinnan lähtökohdat ovat jäljitettävyyden kehittäminen ja World Cocoa Foundationin 3 periaatetta: ihmisten hyvinvointi, elinkeinon kannattavuus ja elinympäristöstä huolehtiminen."
Tekijät: Ariana 8c , Nisa 8b & Sharon 8e
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti