Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


maanantai 15. joulukuuta 2014

Win win-tilanne eli Tehtiksen ja urheiluseurojen hyvä yhteistyö

Tehtaanpuiston yläasteen koulu eli Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa. Lisätietoja kouluun hakemisesta löytyy koulun kotisivuilta.

 
Tehtis aloitti elokuussa 2012 Urhea-yhteistyön (Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia). Urhea hankkeessa on mukana 14 koulua pääkaupunkiseudulta. Tällä hetkellä Urhea-toimintaa on tehty Tehtiksessä yli kaksi vuotta. Urhea verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.

 
Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

 
Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin.

 
Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on torstaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket, jalkapalloseura FC Viikingit, salibandyseura SSV ja voimisteluseura Fliku sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry  ja Suomen Salibandyliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ilmaiseksi ammattivalmentajat harjoituksiin.

 
Aamuharjoituksiin on voinut osallistua myös muiden koulun lahjakkaita urheilijaoppilaita, kun heidän taito- ja motivaatiotasonsa on riittävä. Heidän kotikoulunsa rehtori räätälöi oppilaiden torstaiaamun lukujärjestyksensä, jotta he voivat osallistua aamuharjoituksiin. Oppilaat tekevät samanlaisen urheilijasopimuksin kuin Tehtiksen oppilaat. Tehtis toimii siis Itä-Helsingin alueellisena osaamiskeskuksena liikunnassa. Muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin 9 eri koulusta tämän syksyn aikana.
 

 
Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä. Sekä tyttöjen että poikien koripallojoukkueet menivät jatkoon koulujen välisissä koripalloturnauksissa tosi vakuuttavasti.


 
FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Kartanon kentällä ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina. Viikkareitten ammattivalmentajia on ollut paikalla aamutreeneissä 2 – 3 kappaletta, joten he ovat voineet valmentaa myös yksilöllisesti pelaajia.
 

 
 
Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Valmentajana toimii Suomen jääkiekkoliiton aluevalmentaja. Kiekko on liikkunut nopeasti lavasta lapaan treeneissä.

 


Salibandypelaajat harjoittelevat Myllypurossa Areena Centerissä. Harjoitusten valmentajina toimivat SSV-ikonit Mikael Järvi ja Santtu Manner. Pelaajat ovat kehittyneet syksyn aikana paljon ja reikäpallo on saanut kyytiä.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun ja urheiluseurojen tuloksellisesta yhteistyöstä. Koulumme lahjakkaat oppilaat saavat laadukkaita aamutreenejä ja he kehittyvät urheilijoina. Mukavaa on, että myös muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin. Olen tosi ilahtunut valmentajien jalkautumiseen kouluun tekemään ”haalarihommia” – nuori urheilija on toiminnan keskiössä. Aamutreeneissä toteutuu win - win tilanne – yläasteikäinen urheilija, urheiluseura ja oppilaan kotikoulu hyötyvät kaikki. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän kuin jos kukin taho toimisi yksin.

 
 

Teksti ja kuvat Pertti Tossavainen

 

 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti