Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


tiistai 2. joulukuuta 2014

Retki voimalamuseoon

Kuvassa näkyy alkuperäinen Helsinki, jonka huvilassa asui aikoinaan Ruotsin kuningas, siihen aikaan käytettiin myös vesivoimalaa, joka sijaitsi rannassa.  Paikka oli myös tärkeä kaupankäynnille.

Luokkamme 9A lähti Kirsi Talvitien johdolla 7.11.2014 Voimalamuseoon. Menimme metrolla Sörnäiseen ja siitä bussilla Arabianrantaan. Arabiarannasta kävelimme museolle. Sieltä oppaamme tuli hakemaan meidät kierrokselle.


Tällä puhdistettiin ennen vettä. Vesi kulkeutui hiekan läpi, ja näin se puhdistui.

Kuvassa on yli sata vuotta vanhaa vedenpuhdistushiekkaa.Oppaamme oli ollut ystävänsä kanssa pelaamassa golfia, kun ukonilma yllätti. Päärakennus oli liian kaukana jotta sinne olisi voinut mennä turvaan, noin kahden ja puolen kilometrin päässä. Joten opas sanoi ystävälleen, että he voisivat mennä lähellä olleen koivun lähelle. Ystävä kysyi kauhistuneena, oliko opas hullu. Opas lähti kävelemään kohti koivua ja ystävä tuli perässä. He jäivät siihen seisomaan ja säästyivät salamaniskulta. Opas kertoi meille miksi näin on. Hän selitti, että jos salama iskisi puuhun ja seisoisit puun vierellä, salama hyppäisi puun rungosta vartaloosi.  Jos haluat säästyä salamaniskulta, mene puun koosta riippuen noin 3-5 metrin päähän puusta.  Jalat täytyy muistaa pitää yhdessä, jotta askeljännite on nolla. 
  

 Turbiineita, joista oppaamme kertoi. Veden liike-energia pyörittää turbiinia, joka puolestaan pyörittää generaattorin akselia. Alhaalla kuvia koskesta, ulkona oli viileä ja kostea sää.
Induktion avulla generaattorissa syntyy sähkövirtaa. Kuvassa vasemmalla on generaattori.

Lopuksi osallistuimme arvontaan, jossa vastasimme kierroksen aiheisiin liittyviin kysymyksiin ja saimme mehevät Tupla-patukat!

Retki oli oikein mukava ja onnistunut! Kiitos oppaalle hyvästä kierroksesta!

Tekstit: Johanna, Milla, Elli, Desna, Valtteri, Amina ja Simona 9A (͡• ͜ʖ ͡•)
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti