Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


torstai 18. joulukuuta 2014

Rehtorin joulujuhlapuhe 18.12.2014

Arvoisat oppilaat, kutsuvieraat, opettajat ja muu henkilökunta,

 
Moni teistä on kuullut joulun alla radiosta Joulun rauhaa eli Happy Xmas (War is over) –kappaleen. Useana jouluna tämä kappale on ollut Suomen suosituin joululaulu radiossa. Laulun sanoma on tämänkin joulun alla ajankohtainen, samoin kuin se oli 1970-luvun alussa, kun John Lennon levytti kappaleen. Tänään soditaan ja vietetään ei-rauhaa mm. Ukrainassa, Syyriassa ja Palestiinan alueella. 40 vuotta sitten sodittiin Vietnamin viidakoissa.

 Rauhan ja ihmisten keskinäisen sovun yksi tärkeä edellytys on, että riittävä perustoimeentulo on turvattu. Mikäli ihminen näkee nälkää ja kärsii aliravitsemuksesta, ei hän varmastikaan ole kovin tyytyväinen. Hän tuskin laulaa Joulun rauhaa kappaletta täydestä sydämestä, jos nälkä kurnii vatsassa.

 20 % maapallon väestöstä käyttää 80 % maapallon luonnonvaroista. Me suomalaiset kuulumme tuohon etuoikeutettuun vähemmistöön. Hiukan yli miljardi ihmistä – noin joka seitsemäs maapallon asukas – käyttää päivässä omaan toimeentuloonsa ja elämiseensä rahaa noin euron. Euroopan Unioni tukee EU:n alueella asuvia lehmiä noin kolmella eurolla päivää kohden.

 Yhdistyneet kansakunnat eli YK julisti syyskuussa 2000, siis neljätoista vuotta sitten ns. vuosituhatjulistuksen, joka jaettiin kahdeksaan alakohtaan. Päämääränä oli mm. poistaa maailmasta äärimmäinen köyhyys ja nälkä. Tavoitteena on, että vuoteen 2015 mennessä onnistumme puolittamaan nälästä kärsivien ihmisten määrän. Toinen tärkeä tavoite on, että vuoteen 2015 mennessä kaikilla maailman lapsilla, niin pojilla kuin tytöillä, on mahdollisuus käydä peruskoulu loppuun. Suomalaiselle nuorelle oikeus riittävään ravintoon ja koulunkäyntiin tuntuu varmasti itsestään selvältä – maailmanlaajuisesti tämä oikeus ei kuitenkaan valitettavasti toteudu. Vuosituhatjulistuksen tavoitteet eivät ole vielä toteutuneet – toivon mukaan ne toteutuvat joskus.

 Rauhaa ja ihmisille hyvä tahto. Hyvää ruokaa ja aikaa olla rakkaiden ihmisten kanssa. Antamisen ja saamisen iloa. Valon juhla. Lumi.  Tämän juhlan oppilasesityksissä itsekkyys ja epäitsekkyys olivat vahvasti esillä. Mm. nämä asiat liittyvät jouluun monen suomalaisen mielestä. Suomessa ovat asiat aika hyvin. Harva suomalainen näkee nälkää. Meillä lapset voivat käydä koulua. Meillä on siis hyvä elää ja juhlistaa joulua - vai onko?

Joulumieli, ystävällisyys ja hyväntahtoisuus, riippuu loppujen lopuksi paljon meistä jokaisesta itsestämme. Jokainen meistä voi itse päättää, tai ainakin yrittää päättää, minkälainen joulu meille ja meidän läheisillemme on tulossa. Joulun rauhaa voi olla myös se, että me emme kiirehdi hullun lailla, vaan annamme itsellemme ja läheisimmille aikaa olla ja rauhoittua arjen touhuista.

Työläs syyslukukausi on nyt aivan lopullaan. Kaikki me täällä salissa olemme varmasti ansainneet joululoman. Haluan toivottaa kaikille teistä oikein hyvää joulua ja uutta vuotta.
 
 
Pertti Tossavainen
rehtori

 

 


 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti