Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Tehtaanpuiston ya on mukana valtakunnallisessa urheiluyläkoulussa

URHEILUYLÄKOULUJEN AVULLA LISÄÄ LIIKETTÄ JA VALMIUKSIA URHEILIJAKSI KASVAMISEEN

Urheiluyläkoulukokeilu vastaa huoleen nuorten liian vähäisestä fyysisestä aktiivisuudesta.

Huoli yläkouluikäisten nuorten liian vähäisestä fyysisestä aktiivisuudesta on viime vuosina kasvanut. Liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta edistäviin toimenpiteisiin tarvitaan mukaan kodit, koulut ja seurat. Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman johdolla käynnistetään syksyllä 2017 urheiluyläkoulukokeilu, johon lähtee mukaan 19 yläkoulua eri puolilta Suomea.

-          Tavoitteenamme on, kuten Liikkuva koulu -ohjelmassakin, että kaikkien yläkouluikäisten nuorten liikunnan määrä kasvaa. Sen lisäksi pyrimme edelleen aktivoimaan myös niitä urheilusta innostuneita nuoria, jotka harrastavat useita lajeja ja joille urheilusta on jo muodostumassa elämäntapa. Urheiluyläkoulukokeilussa tehdään toimenpiteitä näiden nuorten hyväksi yhdistämällä koulunkäyntiä ja lisättyä liikuntaa koulupäivien aikana, urheiluakatemiaohjelman valmennuspäällikkö Antti Paananen kertoo.


Urheiluyläkouluille yhteinen toimintamalli

Kokeilussa mukana olevat koulut alkavat opetuksen järjestäjän päätöksellä kolmen seuraavan vuoden aikana rakentamaan mallia, jossa toteutuu mahdollisuus 10 urheilutuntiin kouluviikon aikana. Antti Paanasen mukaan kokeilun avulla rakentuu malli, jossa nuori saa ohjausta elämäntaitojensa kehittämiseen sekä valmiuksia opintojen ja urheilun vaativampaa yhdistämiseen.

-          Kouluille laaditaan yhtenäinen valtakunnallinen soveltuvuuskoe. Lisäksi jokaiselle koululle tulee koulukohtainen digioppimishanke ja urheilijaksi kasvamisen valinnaisuus, jossa painotetaan fyysisten ja motoristen taitojen kehittymistä, psyykkisten taitojen kehittymistä, urheilullisten elämäntaitojen opettelua sekä myöskin lajitaitojen kehittymistä yhteistyössä paikallisten lajitoimijoiden kanssa.

Kouluissa uusi kokeilu on otettu innolla vastaan. Helsinkiläisen Tehtaanpuiston yläasteen koulun rehtori Pertti Tossavainen sanoo, että yläkoulukokeilulle on selkeä tarve.

Tehtaanpuiston yläasteen koulu on Suomen vanhin liikuntaan erikoistunut yläaste. Olemme tosi tyytyväisiä, että olemme mukana kehittämässä Suomen olympiakomitean kanssa malleja miten lahjakkaat nuoret voivat yhdistää aiempaa paremmin koulunkäynnin ja opiskelun hektisessä arjessaan.

Tehtaanpuiston yläasteen koulu yhdistyy kahden naapurikoulun kanssa – Vuosaaren ala-aste ja Mustakiven ala-aste- yhtenäiseksi peruskouluksi elokuussa 2017.  Uuden koulun nimi on Puistopolun peruskoulu. Uudessa koulussa on oppilailla mahdollisuus aloittaa liikunnan painotettu opiskelu jo 3. luokalla. Näin siirtymä alakoulusta yläkoulun urheiluyläkouluun tulee jatkossa olemaan aiempaa helpompaa.

            Urheilulukiojärjestelmä Suomessa on sangen kattava. Urheilulukioiden ja urheilupainotteisten lukioiden määrään verrattuna urheilupainotteisten yläkoulujen määrä tulisi olla moninkertainen. Näin ei kuitenkaan ole ollut. Niinpä urheilulukiovaiheessa hyppäys suurempiin harjoitusmääriin on ollut liian jyrkkä ja se on tuonut mukanaan vammoja ja uupumustakin.

Olympiakomitean koordinoima kokeilu toivottavasti lisää jatkossa urheiluyläkoulujen määrää. Valtakunnalliset yhteiset nuotit ohjaavat yläasteikäisiä urheilijan alkuja mahdollisimman monipuoliseen ja reippaaseen toimintaan sekä oikeaoppiseen urheilijana kasvamiseen, Tossavainen toivoo.
Yläkoulut strategisena painotuksena

Urheiluyläkoulumallin lisäksi urheiluakatemiaohjelmassa tehdään myös muita yläkouluihin suunnattuja toimenpiteitä. Toimintamalleina ovat urheiluyläkoulukokeilun lisäksi liikuntapainotteiset yläkoulut, liikuntalähikoulut ja urheiluopistoilla toteutettavat yläkoululeiritykset.

-          Yläkouluihin suunnatut toimenpiteet ovat strateginen painopistealueemme, Antti Paananen sanoo.

-          Yläkoulutoiminnan tavoitteena on yksikertaisesti saada mukaan mahdollisimman paljon urheilusta innostuneita ja motivoituneita nuoria. Tämä palvelee sekä kansanterveyden että huippu-urheilun tavoitteita Suomessa, kiteyttää Paananen.LISÄTIEDOT:    Antti Paananen, 044 5413651
                             Pertti Tossavainen, 050-3027753

                             

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti