Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


maanantai 7. joulukuuta 2015

Parhaissa olosuhteissa parhaiden kanssa Itä-Helsingissä

Tehtaanpuiston yläasteen koulu eli Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa. Lisätietoja kouluun hakemisesta löytyy koulun kotisivuilta.

Tehtis aloitti elokuussa 2012 Urhea-yhteistyön (Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia). Urhea hankkeessa on mukana 14 koulua pääkaupunkiseudulta. Tällä hetkellä Urhea-toimintaa on tehty Tehtiksessä yli kolme vuotta. Urhea verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.

Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

Tutkimusten mukaan laadukas harjoittelu on suurin yksittäinen tekijä, joka selittää urheilumenestystä. Nuori on oikealla urheilijan polulla, kun hän omaksuu kiitettävästi monipuoliset perusliikuntataidot. Tämän jälkeen hän voi panostaa lajitaitojen kehittämiseen, kun oikeanlainen perusta on luotu. Oikeanlainen ja monipuolinen ravinto, levon ja harjoittelun tasapainoinen suhde sekä kodin, koulun ja urheiluseuran tuki nuorelle urheilijalle ovat välttämätön edellytys, jotta nuori voi yhdistää koulunkäynnin ja urheilun menestyksellisesti.

Parhaat yhdessä, parhaassa valmennuksessa, parhaassa ympäristössä – tämä on Urhea-akatemian iskulause. Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin.
Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on torstaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket, jalkapalloseura FC Viikingit, salibandyseura SSV ja jääkiekkoseura Viikingit sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry ja Suomen Salibandyliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ilmaiseksi ammattivalmentajat harjoituksiin.

Aamuharjoituksiin on voinut osallistua myös muiden koulun lahjakkaita urheilijaoppilaita, kun heidän taito- ja motivaatiotasonsa on riittävä. Heidän kotikoulunsa rehtori räätälöi oppilaiden torstaiaamun lukujärjestyksensä, jotta he voivat osallistua aamuharjoituksiin. Oppilaat tekevät samanlaisen urheilijasopimuksin kuin Tehtiksen oppilaat. Tehtis toimii siis Itä-Helsingin alueellisena osaamiskeskuksena liikunnassa. 26 oppilasta on osallistunut aamuharjoituksiin eri kouluista tämän syksyn aikana.

Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä.

FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Hetenityn uudella tekonurmikentällä  ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina.

Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Valmentajina ovat toimineet Viikinkien jääkiekkovalmentajat. Kiekko on liikkunut nopeasti lavasta lapaan treeneissä.

Salibandypelaajat harjoittelevat Myllypurossa Liikuntamyllyssä. Harjoitusten valmentajana toimi SSV-ikoni ja valmennuspäällikkö Santtu Manner. Reikäpallo ei väsy –teema on tullut tutuksi harjoituksissa. Pallo liikkuu siis aina nopeammin kentällä kuin pelaaja.

Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun, urheiluseurojen ja Urheiluakatemian tuloksellisesta yhteistyöstä. Koulumme lahjakkaat oppilaat saavat laadukkaita aamutreenejä ja he kehittyvät urheilijoina. Mukavaa on, että myös muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin. Olen tosi ilahtunut valmentajien jalkautumiseen kouluun tekemään ”haalarihommia” – nuori urheilija on toiminnan keskiössä. Aamutreeneissä toteutuu win - win tilanne – yläasteikäinen urheilija, urheiluseura ja oppilaan kotikoulu hyötyvät kaikki. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän kuin jos kukin taho toimisi yksin.Pertti Tossavainen

rehtori, Tehtaanpuiston yläasteen koulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti