Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


torstai 17. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäivän juhlapuhe

Arvoisat oppilaat,  hyvät kollegat, muut juhlavieraat!

Suomi täyttää tulevana sunnuntaina  98 vuotta.  Sen vuoksi olemme kokoontuneet näihin tanssiaisiin. Tämä on jo kahdeksas kerta kun nämä tanssiaiset järjestetään. On upeaa, että näistä itsenäisyyspäivän tanssiaisista on muotoutunut kouluumme jokavuotinen arvokas perinne.

Ennen kuin päästämme irti oppilaskunnan puheenjohtajan ja pääsemme tanssin pyörteisiin niin muutama sana aiheeseen liittyen.

Seuraavat ajatukset ja lainaukset pohjautuvat HS:n tämän viikon tiistaina olleeseen sotaveteraani Hannes Hynösen muistokirjoitukseen:

Kuka oli Hannes Hynönen? Hän ei ollut vloggaaja eikä edes tubettaja! Hän oli 102-vuotias sotaveteraani. Kuulit aivan oikein 102-vuotias veteraani! Hänestä tuli koko kansan julkkis viime vuoden presidentin Linnan juhlien myötä. Itse asiassa hän oli juhlien kirkkain tähti.

Sen jälkeen hänen sanomisia kuunneltiin tarkasti. Hänen kansansuosionsa perustui hänen virkistäviin ajatuksiin itsenäisyydestä ja hänen valoisa elämänasenne hurmasi laman surkeuttamat suomalaiset ja sai kaikki hyvälle mielelle.

  
Tämän viikon alussa saimme lukea tiedotusvälineistä suru-uutisen: Hannes Hynönen oli kuollut maanantaina kotipaikkakunnallaan Mikkelissä.

Sotakokemuksistaan huolimatta Hynönen oli säilyttänyt elämänmyönteisen asenteen ja uskon inhimillisyyteen. Hänen kommenteissaan oli aina pilkettä silmäkulmassa.

Näin itsenäisyyspäivän lähestyessä on hyvä muistaa Hynösen sanoma : tämän päivän maailma, tämän päivän Suomi, on huomattavasti parempi paikka kuin se maailma, johon Hynönen itse syntyi ja jossa hän pitkään eli.

Nyt kun omaan napaan tuijottaminen ja tietynlainen ahneus valtaa alaa eri elämänaloilla, kuten olemme ihan viime päivinäkin saaneet huomata, Hynösen usko parempaan huomiseen yhdessä tekemällä ei horjunut. Vaikka itsenäisyyden aikana on ollut sotiakin, monet ongelmat on saatu selvitettyä neuvottelemalla ja suomalaisten yhteistyökykyyn luottaen.


HS:n toimittajan kanssa käymissä keskusteluissa Hynönen muistutti, että edellisillä sukupolvilla on ollut jotain paljon vahvempaa kuin nykyään niin tärkeät henkilökohtainen omaisuus ja materiaalinen hyvinvointi:

Suora lainaus:” Silloin haluttiin antaa lapsille parempi tulevaisuus, mutta sillä ei ymmärretty helpompaa tulevaisuutta” lainaus päättyy.
Näillä ajatusten myötä toivotan kaikille hauskoja tanssiaisia ja Hyvää itsenäisyyspäivää!

Jari Sipilä
apulaisrehtoriTeksti: Jari Sipilä
Kuva: Pertti Tossavainen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti