Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Tehtis on mukana monessa - muutoksen tuulet puhaltavat Vuosaaressa

Vuosaaressa on parhaillaan menossa Opetusviraston johtama palveluverkkotarkastelu – vuosaarelaisia kouluja yhdistetään ja tulevaisuudessa Vuosaaressa ei enää ole erillisiä ala-asteita tai yläasteita. Yhtenäiset peruskoulut, joissa opettaan vuosiluokkia 1 – 9, ovat tulevaisuutta elokuusta 2017 alkaen.

Tehtaanpuiston yläasteen koulu siirtyy väistötiloihin nykyisestä koulurakennuksesta elokuussa 2016. Väistötilat ovat Vuosaaren ala-asteen pihalla olevissa opetuspaviljongeissa.  Osa erikoistiloja vaativasta aineopetuksesta (esim. kotitalous, musiikki, käsityö, kemia tapahtuu nykyisessä koulurakennuksessa tai Vuosaaren peruskoulussa). Painotettu opetus eli ilmaisu- ja kuvataide sekä liikunta tapahtuvat vanhan mallin mukaisesti Vuotalon ja Vuosaaren urheilutalon erinomaisissa tiloissa. Painotetussa opetuksessa ei siis tapahdu muutosta nykytilanteesta.
Tehtaanpuiston yläasteen koulu on valittu yhtenä neljästä koulusta Helsinki Shed -hankkeeseen.  Elisan tiloissa Pasilassa oli 23.10.2015 hankkeen lehdistötilaisuus.

Helsinki Shedin kautta 35 Tehtiksen oppilasta pääsee osallistumaan Marco Bjurströmin ohjaaman musikaalin tekemiseen. Musikaalin ensi-ilta on joulukuussa 2016 Aleksanterin teatterissa. Step upin -musiikkiteatteriammattilaiset ohjaavat nuoria tammikuusta 2016 alkaen. Tämä toteutuu kerhotoimintana, eikä koululle koidu siitä kuluja. 

Hanke on alun perin lähtöisin Englannista Chikenshed-teatterista. Teatterin filosofiana on antaa mahdollisuus kaikenlaisille nuorille ilmaista itseään taiteen keinoin. Hankkeessa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea nuorten itsetunnon kohottamiseen. Tämä on Suomessa pilottikokeilu kyseisestä hankkeesta. Sitä ei ole ennen toteutettu näin laajassa mittakaavassa.

Tehtis on ollut pitkään mukana erilaisissa taidehankkeissa, mikä tietysti on luonnollista, koska olemme ilmaisu- ja kuvataidepainotteinen koulu. Tämän vuoksi meidät varmaankin kutsuttiin mukaan tähän upeaan projektiin.  Hanketta voi seurata myös hankkeen nettisivuilta http://www.shedhelsinki.fi/

Urhea-yhteistyö jatkuu

Tehtis on neljättä vuotta mukana Urhea-yhteistyössä (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia). Urhea verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.
Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa. Lisätietoja kouluun hakemisesta löytyy koulun kotisivuilta http://www.hel.fi/hki/tehty/fi/Etusivu.

Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin.

Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on torstaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket, jalkapalloseura FC Viikingit, salibandyseura ja SSV ja jääkiekkoseura Viikingit sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry ja Suomen Salibandyliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ammattivalmentajat harjoituksiin.
 
Aamuharjoituksiin on voinut osallistua myös muiden koulun lahjakkaita urheilijaoppilaita, kun heidän taito- ja motivaatiotasonsa on riittävä. Heidän kotikoulunsa rehtori räätälöi oppilaiden torstaiaamun lukujärjestyksensä, jotta he voivat osallistua aamuharjoituksiin. Oppilaat tekevät samanlaisen urheilijasopimuksin kuin Tehtiksen oppilaat. Tehtis toimii siis Itä-Helsingin urheilun ja liikunnan alueellisena osaamiskeskuksena. Muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin 11 eri koulusta tämän syksyn aikana.
 
Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä.
FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Hetttarin uudella tekonurmikentällä ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina. Viikkareitten ammattivalmentajia on ollut paikalla aamutreeneissä 2 – 3 kappaletta, joten he ovat voineet valmentaa myös yksilöllisesti pelaajia.

Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Valmentajina toimivat jääkiekkoseura Viikinkien valmentajat. Kiekko on liikkunut nopeasti lavasta lapaan treeneissä.
Salibandypelaajat harjoittelevat Myllypurossa liikuntamyllyssä. Harjoitusten valmentajana toimii SSV-ikoni, seuran valmennuspäällikkö Santtu Manner. Pelaajat ovat kehittyneet syksyn aikana paljon ja reikäpallo on saanut kyytiä.

Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun ja eri kulttuuri- ja urheilutoimijoiden hyvästä yhteistyöstä. Oppilaat saavat yhdessä tekemisen avulla mahdollisuuden avulla oppia taitoja tulevaisuutta varten. Näin he kehittyvät omalla oppilaan, taiteilijan ja urheilijan polullaan. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän kuin jos kukin taho toimisi yksin

Pertti Tossavainen, reksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti