Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


tiistai 20. lokakuuta 2015

9-LUOKKALAISTEN BIOLOGIAN OPISKELUA syksyllä 2015


9 -luokalla  opiskellaan kaksi biologian kurssia. Ensimmäinen käsittelee Itämeren ekosysteemiä, meren rehevöitymistä ja muita ympäristöongelmia sekä-uhkia. Pohdimme myös, miten voisimme yhdessä auttaa Itämerta. Myös Luontoliiton Itämeri -lähettilas vierailee oppitunneilla.  
 
Ohessa on kuvia kolmelta Uutelan retkeltä sekä työskentelytilanteista oppitunnilla. Tutkimuksista tehtiin myös tutkimusraportti.

Retki 1: Mittasimme veden fysikalisia ja kemiallisia ominaisuuksia sekä keräsimme planktoneita planktonhaavilla Uutelan venesataman laiturilla.
Mittasimme näkösyvyyden valkolevyn avulla. Otimme vesinäytteen metrin synyydestä vedennoutimella.

Planktonsaalis nousee.Aika syvältä vielä valkolevy näkyi.Happipitoisuutta tarkastelitiin kemikaalien avulla, haju ja vaahtoavuus keittopulloa ravistelemalla. Myös ph ja lämpötila mitattiin niin pinnasta kuin metrin syvyydestä.


"Terapiakoira" Fiila retkeilee mielellään, se pitää kaikista ja siitä pitävät kaikki.

Retki 2: Tutkimme levävyöhykkeitä ja tunnistimme levälajeja. Saimme myös aika mukavan saaliin veden selkärangattomia sekä kymmenpiikin ja siloneulan. 
Lajitentti pidettiin jo rannassa, pieni kilpailuhenki siivitti oppimista.


Retki 3: Tutustuimme rannan kasvillisuusvyöhykkeisiin sekä keräsimme näytteet lajitenttiä varten.


Laitentti,  opettelimme aika joukon kasveja - opimme ne ainakin hetkeksi, siitä se lähtee. Testasimme, miten nopeasti kasvit voi oppia, kilpailu kannustaa!


Samalla retkellä teimme myös EKOTEON - keräsimme jätesäkeittän roskia ja teimme listan "saaliistamme". Ihmetellä täytyi, mitä ihmiset jaksavat kantaa rantaan, mutta ei sieltä pois!Luokassa kirjoitimme raportteja ja työskentelimme ryhmissä työpistetehtävien parissa. Niin ihana harmonia ja tekemisen meininki, ettei ollut mistään huomauttamista!
 (Ei ole totta - mistä se pipo taas päähän ehti?!) 
Luontoliiton Itämeri -lähettiläs vierailee.
 
 

2 kommenttia:

  1. Hienoa kun keräsitte roskatkin. Kiitos, kyllä nykynyoriso on fiksua!

    VastaaPoista