Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


perjantai 29. toukokuuta 2015

Rehtorin kevätjuhlapuhe 29.5.2015

Arvoisat oppilaat, kutsuvieraat, opettajat ja muu henkilökunta

Tämän kevätjuhlan esitysten yksi teema on ollut aika sekä vuorovaikutus eli ihmisten välinen puhe. En aio kuluttaa aikanne pitkään puhumalla, sillä tiedän että suurimmalla osalla teistä on mielessä muut mielenkiintoisemmat asiat kuin rehtorin kevätpuhe.

Kiire tai paremminkin ajan puute on yksi länsimaisen yhteiskunnan suuri haaste asioiden toivotaan tapahtuvan nopeasti. Liika kiire voi kuitenkin tappaa luovuuden. Siitä voikin seurata, että enemmän on vähemmän. Tällöin määrä korvaa laadun. Eli joskus kannattaa keskittyä tekemään vain muutamaa asiaa rauhassa, jotta lopputulos olisi parempi. Näin vähemmän on enemmän. Tämän vuoksi aion puhua tänä keväänä vähemmän kuin vuosi sitten.


Ajan puute voi vaikuttaa myös vuorovaikukseen eli ihmisten väliseen puheeseen. Liian usein tapahtuu niin, että meillä ei ole aikaa jutella koulu- tai työkaverin kanssa. Valitettavan usein myös tapahtuu, että me emme kuuntele aidosti mitä meille sanotaan. Aito vuoropuhelu ihmisten välillä edellyttää sitä, että me kuuntelemme ja ennen kaikkea kuulemme oikeasti sitä mitä meille sanotaan.


Hyvän keskustelun tunnusmerkkejä ovat ystävällisyys ja keskustelukumppanin kunnioitus. Keskustelija siis arvostaa keskustelukumppaniaan ja saa sitä kautta takaisin vasta-arvostusta. Koulussa hyvä keskustelu tarkoittaa esim. sitä, että oppilaskaverille puhutaan ystävällisesti ja että hänen puhettaan kuunnellaan. Opettaja neuvoo, auttaa, kannustaa ja tarpeen vaatiessa myös asettaa rajoja oppilaille - hän siis edistää omalla toiminnallaan hyvää keskustelua. Oppitunti on onnistunut ja kaikilla on ollut hyvä olla kun sekä opettajan ja oppilaitten keskinäinen puhe on ollut arvostavaa ja ystävällistä. Rumat sanat eivät kuulu oppitunnille.


Tässä salissa istuu 124 oppilasta, jotka saavat huomenna peruskoulun päättötodistuksen. Heidän yhdeksän vuoden urakkansa on päättynyt. Oppilaat ovat oppineet tärkeitä taitoja ja tietoja tulevaisuutta varten. He ovat myös oppineet mitä hyvä puhe ja aito vuorovaikutus ovat. Tuttu ja turvallinen peruskouluaika on kohta heille taakse jäänyttä elämää – edessä ovat jatko-opinnot, työelämä ja jäähyväiset Tehtikselle. Toivon, että Tehtiksen oppilaat pitävät yhteyttä toisiinsa yläasteen jälkeen. Hyviä kavereita ei ole koskaan liikaa.


Haluan kiittää kaikkia oppilaita ja koulun aikuisia hyvästä työstä – kiitos, te olette tehneet Tehtiksen lukuvuodesta hyvän.

Seuraavaksi opettaja Pauliina Kokkinen ja apulaisrehtori Jari Sipilä lukevat kaikkien stipendin saajien nimet. 9. luokkien stipendit jaetaan tänään salissa. Pyydän 9. luokan oppilaita hakemaan stipendit vasta kun viimeisin 9. luokan stipendin saajan nimi on mainittu. 7. – 8. luokkien stipendit luokanvalvoja jakaa kotiluokissa huomenna lauantaina. Pyydän, että taputukset tapahtuvat lopuksi, kun kaikkien stipendiensaajien nimet on sanottu.


STIPENDIT lukuvuosi 2014–2015


Lastensäätiö, 100€                    
9C Elina Hirvonen         
9F Markku Kitunen        

Tsemppistipendi                                 
9A Samu Sela
9B Nora RokalaErinomainen menestys,
 9A Milla Hänninen
Kuvataide 9A Piibe-Liis Belõi
Kirjallinen ilmaisu, 9A Johanna Koivunen
Liikunta, 9F Juho Järvinen ja 9E Netta Tuusjärvi
Musiikki, 9E Henrik Lämsä
Kotitalous (Vuosaaren Martat), 9B Noora Nakari ja 9C Martta Mäntyniemi
Luonnontiede, 9F Jenna Virtanen
Ruotsin kirjapalkinto, 9B Milla Silander
Tehtis-paidan suunnittelija 9B Aleksanteri Valtavirta
Hymypoika, 9C Samu Luoma
Hymytyttö, 9H Siru Bhandari

Vuosaaren Lions ry:n jakamat Leijona-stipendit 50€

9A Tiia Kokkonen
9B Tova Finel
9C Tuulia Vuorenmaa
9D Salla Hartonen
9E Viola Tschesmenski
9F Venla Punttila
9H Abdulkhafar Hussein
9I-J Henrik Kosonen 


8. luokkien stipendit

Reilu kaveri (Demi), 8C Ariana Krasniqi 
Teknologiastipendi, 8F Antti Chen          
8A Laura Häkkinen8B Anita Koskinen
8C Laura Höyhtyä
8D Bashkim Grepi
8E Sharon Laine
8F Pinja Konttinen
8G Amun Egeh
8I-J Emilia Ababio


7. luokkien stipendit

7A Salla Jylhä
7B Anna Huju
7C Sofia Vuorenmaa
7D Janina Kaukomaa
7E Saga Ukkonen
7F Jutta TiilikainenPertti Tossavainen
rehtori
  
 


Kuvat ja teksti Pertti Tossavainen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti