Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Erotusmenetelmien harjoittelua kemian tunnilla

Kemiassa 7F-luokka opiskeli eri tapoja, joilla seoksen aineet voidaan erottaa toisistaan. Teoriaopiskelun jälkeen oli aika siirtää tiedot ja taidot käytäntöön. Oppilaat saivat eteensä hiekan, ruokasuolan ja rautajauheen seoksen. Heidän tehtävänään oli ratkaista, kuinka nämä aineet saataisiin erotettua toisistaan.

Nopeasti oppilaat keksivät, että magneetin avulla saa erotettua rautajauheen. 

 

Seuraavaksi piti pohtia, kuinka erottaa hiekka ja ruokasuola toisistaan. Monet tiesivät, että ruokasuola liukenee veteen ja hiekka ei. Tätä tietoa hyödyntäen he lisäsivät seoksen joukkoon pienen määrän vettä ja suodattivat syntyneen liuoksen. Suodattamisessa käytettiin suodatinpaperia, suppiloa ja keittopulloa. Näin hiekka saatiin erotettua suolavedestä.


Viimeisenä vaiheena oli ruokasuolan erottaminen vedestä, mikä onnistui haihduttamalla. Kaasupoltin ja kuumennusvälineet otettiin avuksi, jotta haihduttaminen kävisi nopeasti.


Lopputulos oli halutun kaltainen. Ruokasuola, hiekka ja rautajauhe oli saatu erotettua toisistaan.  Lopuksi tehtiin työstä yhteenveto vihkoon erotuskaavion muodossa.

Kuvat: Rami Rahmeh 7F

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti