Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


perjantai 2. toukokuuta 2014

7. luokan vappuateria!

Vappu on ylioppilaiden ja työn päivä. Se on myös 700-luvulla eläneen baijerilaisen abbedissa Valburgin nimipäivä. Vappua on vietetty pitkin Eurooppaa kevään tulon juhlana jo keskiajalla!

MUNKIT
2 ½ dl vettä tai maitoa
25 g hiivaa
½ tl suolaa
(1-2 kardemummaa)
1 muna
½ dl sokeria
noin 7 dl jauhoja
50 g margariinia (tai puoli dl öljyä)

- Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita sinne hiiva, suola, kardemumma, muna ja sokeri.
- Lisää jauho ja margariini tai öljy joukkoon ja sekoita taikina sellaiseksi, että se ei tartu sormiin tai astian reunoihin ja leivo niistä pullia ja laita kohoamaan.
- Laita paistorasva lämpenemään, niin että siitä tulee noin 180 asteista. Tee munkkeihin keskelle reikä. Ota munkista pieni pala taikinaa ja katso, onko rasva tarpeeksi kuumaa: jos pieni pala rupeaa ruskistumaan rupea paistamaan munkkeja.
- Varo rasvaa! Kun paistat munkkeja, ole varovainen rasvan kanssa. Kun munkeissa on ruskehtava kaunis pinta väri laita munkki lautaselle, jossa on ylimääräistä rasvaa imevää paperia. Ennen kuin munkit jäähtyvät, nosta pussiin, jossa on sokeria, ja ravista pussissa olevaan munkkiin ihana sokeripinta.
- Siirrä patalappujen avulla kiehuva rasva kylmälle levylle jäähtymään
- Nauti munkeistasi!
 
SIMA
4 l vettä
1 sitruuna
3 dl sokeria
3 dl fariinisokeria
1 maustemitta kuivahiivaa tai 1/8 tl hiivaa
1 dl rusinoita

- Pese ja kuori sitruuna ja leikkaa kuorittu sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Laita sokeri ja sitruunaviipaleet 5 litran vetoiseen astiaan.
- Kiehuta vesi. Kaada vesi sokerin ja sitruunoiden päälle. Sekoita niin kauan, kunnes sokeri on sulanut.
- Anna juoman jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva ja peitä sima kannella tai liinalla.
- Anna siman käydä huoneen lämmössä seuraavaan päivään asti.
- Tiputa kannuihin tai pulloihin muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Siivilöi se ja pullota tai laita juoma kannuun.
- Säilytä pulloihin tai kannuihin laitettu sima kylmässä. Sima on valmis juotavaksi noin viikon kuluttua!

Hauskaa vappua!

Sandra 7D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti