Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


perjantai 28. marraskuuta 2014

Poikien säbäjengi komeasti jatkoon kolmella voitolla

Tehtkisen poikien salibandyjoukkue voitti 26.11.2014 oman alkusarjan lohkonsa komeasti kolmella voitolla ja meni heittämällä jatkopeleihin. Voittopelien maaliero oli 31 - 9. Tehtis voitti Taivallahden, Torpparinmäen ja Suomalais-venäläisen koulun joukkueet.

Joukkueen valmentaja toimi poikien liikunnanopettaja Matti Airo. Joukkueessa pelasivat Mikko Grönholm, Aleksi Kokljuschkin, Topias Lyly, Henrik Lämsä, Linus Nyman, Joel Virta, Miika Virtanen, Hannes Hyytiäinen, Markku Kitunen, Juho Räsänen, Tatu Tamminen, Markus Tanninen, Juuso Tienhaara ja Atte Vuoristo.

Poikien aloitushuuto ennen ottelujen alkua oli itä. Huuto oli tehokas ja syttyttävä - reikäpallo liikkui kentällä etukäteissuunnitelmien mukaan. Pojat pelasivat siis joukkueena eivätkä yksilöinä. Pojat ovat syyslukukauden aikana osallistuneet Urhea-aamuharjoituksiin joko salibandyssä tai jääkiekossa - tästä on selvästi ollut hyötyä.

Onnittelut joukkueen jäsenille upesta alkusarjasta ja onnea jatkopeleihin!

perjantai 21. marraskuuta 2014

Tehtaanpuiston yhteiskoulun 80-vuotisjuhla

Vietimme koulumme 80-vuotisjuhlaa keskiviikkona 19.11.2014.

 
Juhlan aloitti rehtori Pertti Tossavainen puheellaan.
 
Ohjelmasta vastasivat pääosin Tehtiksen yhdeksäsluokkalaiset. Valinnaisilmaisuryhmän Sukkulaviesti-esityksen inspiraationa toimivat vanha lehtikuva...
 
 
 
...ja varastosta löytyneet 1980-luvun peliasut.
 
 
Tehtaanpuiston yhteiskoulun senioreita edustivat yhdistyksen sihteeri  Päivi von Kügelgen ja Hannes Markkula. Seniorit myönsivät stipendin yhdelle yhdeksäsluokkalaiselle. Sen sai Valtteri Heinonen, joka oli myös juhlan toinen juontaja.
 
 
Eveliina Dambrauskaite tanssi upeasti.
 


 
Ilmaisu-kuvataidepainotteiset ysit ja valinnaiskäsityön oppilaat olivat valmistaneet muotinäytöksen koulumme Vuosaari-ajanjaksolta. Näimme kavalkadin 1970-luvulta aina nykypäivään asti.
 
1970-luku:
 
 
1980-luku:
 
 
1990-luku:
 
 
2000-luku:
 
 
2010-luku:
 
 
Juhlassa esiintyi myös Tehtiksen vanhoja oppilaita. Kaikki poistuivat Vuosalista hymyssä suin.  Onneksi olkoon, Tehtaanpuiston yläasteen koulu ja Vuosaaren lukio!

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Johde vai eriste?

Perjantaina 29.8. fysiikan tunnilla tutkittiin erilaisten aineiden sähkönjohtokykyä. Tutkittavia aineita olivat: lyijy, magnesium, hiili, kupari, alumiini, rikki, sinkki, muovi, lasi, paperi ja puu.
Tutkittavat aineet.
Tutkimusta varten piti hakea: lamppu, paristo, 2 hauenleukaa ja 3 johtoa sekä tutkittavia aineita. Rakennettiin virtapiirin pariston, lampun ja tutkittavan aineen avulla.  Jos lamppu paloi, aine johtaa sähköä eli on johde. Jos lamppu ei palanut, aine ei johda sähköä eli on eriste.
 
Lamppu palaa: kupari on siis johde.
 
Lamppu ei pala: hiili on siis eriste.
 
Taulukossa on tutkimustulokset aineista.

Aine
 

Johde

Eriste
  Lyijy

x

 

Magnesium

x

 

Hiili

 

x

Kupari

x

 

Alumiini

x

 

Rikki

 

x

Sinkki

x

 

Muovi

 

x
 

 

tiistai 18. marraskuuta 2014

Rehtorin juhlapuhe koulun 80-vuosijuhlassa 19.11.2014

Arvoisat oppilaat, kutsuvieraat, opettajat sekä muu henkilökunta,

tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen koulun 80-vuotisjuhliin. Koulun nimi oli 80 vuotta sitten Tehtaanpuiston yhteiskoulu. Koulu ei sijainnut tuolloin Vuosaaressa vaan Helsingin keskustassa – siis stadissa, ei landella. Vuosaari oli 80 vuotta sitten maaseutua.

Tehtaanpuiston yhteiskoulu perustettiin vuonna 1934. Tuolloin oli kulunut 17 vuotta Suomen itsenäistymisestä. Koulun tärkeä tehtävä oli isänmaan itsenäisyyden lujittaminen ja kansan eheyttäminen. Verinen ja katkera vuoden 1918 sisällissota jakoi edelleen suomalaisia: oli voittajia ja voitettuja.

Vuonna 2014, 80 vuotta myöhemmin, koulun tehtävä on määritelty opetussuunnitelman perusteissa seuraavasti: koulun tehtävänä on toisaalta tarjota yksilölle mahdollisuus hankkia yleissivistystä ja suorittaa oppivelvollisuus ja toisaalta antaa yhteiskunnalle väline kehittää sivistyksellistä pääomaa sekä lisätä yhteisöllisyyttä ja tasa-arvoa. Nykykoulun yksi tehtävä on estää ja hillitä eriarvoistumista. Siis sitä, että oppilaiden tieto- ja taitotasot ovat kaukana toisistaan. Suomi on pieni maa ja se tarvitsee jokaista nuortaan - sinua, sinua ja erityisesti sinua.  Nykypäivän Suomi ei halua voitettuja. Peruskoulun tavoite on tehdä kaikista voittajia.

Koulumme toimi Helsingin keskustassa, Eirassa 43 vuotta. Tänä aikana Helsinki muuttui paljon: Helsingin pinta-ala kasvoi. Vuosaari liitettiin osaksi Helsinkiä vuonna 1966. Tätä ennen Vuosaari oli ollut osa Helsingin maalaiskuntaa, siis nykyistä Vantaata.

Ihmiset muuttivat keskustasta lähiöihin, joita rakennettiin ympäri Helsinkiä. Vuosaaressa rakennettiin kiivaasti 1960-luvun lopulla. Vuosaaressa, niin kuin muissakin Helsingin lähiöissä, oli paljon lapsia ja liian vähän kouluja. Helsingin keskustassa, esim. Eirassa, oli taas liikaa kouluja ja liian vähän lapsia. Kysyntä ja tarjonta eivät kohdanneet.  Tehtaanpuiston yhteiskoulu siirrettiin Vuosaareen vuonna 1976. Tällä paikalla oli tuolloin iso hiekkakuoppa. Sorakuopan syvyysero oli paikka paikoin lähes 10 metriä. Koulurakennus rakennettiin siis hiekkakuopan päälle.

Vuosaari oli vuonna 1976 selvästi toisenlainen kuin nykyään. Vuosaaressa oli vähemmän rakennuksia. Ns. uuden Vuosaaren puoli eli esim. nykyinen Aurinkolahti ja Meri-Rastila koostui pääosin metsästä – siellä ei ollut juuri lainkaan asukkaita.

Vuonna 1977 peruskoulu-uudistuksen myötä koulun nimi muuttui Tehtaanpuiston yläasteeksi ja Tehtaanpuiston lukioksi. Samassa rakennuksessa toimi siis kaksi koulua. Vuonna 1993 Tehtaanpuiston lukio ja Vuosaaren lukio yhdistettiin ja uuden koulun nimeksi tuli Vuosaaren lukio.

Tällä hetkellä 80-vuotiaan koulun perinteitä jatkavat Tehtaanpuiston yläasteen koulu ja Vuosaaren lukio. Tulevaisuus näyttää mitä suunnitelmia Helsingin kaupungin päättäjillä on Vuosaaren kaupunginosan sekä yläasteen ja lukion suhteen.

Koulumme 100-vuoTisjuhlaa vietetään 20 vuoden kuluttua. Osa meistä on tuolloin kuulemassa juhlapuhetta. Emme tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Unohdetaan hetkeksi myös menneisyys, keskitytään nykyhetkeen - nautintaan tästä juhlahetkestä!

Kiitos kaikille, että olette paikalla. Viihtykää tässä juhlassa.

keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Jan und Freunde


Am 7. Oktober gingen die drei Deutschgruppen zum Konzert. Wir varen zusammen 18 SchlülerInnen und eine Lehrerin. Das Konzert war eine Mitmachshow von ”Jan und Freunde” und es fand  im Kulttuuriarena Gloria (Pieni Roobertinkatu 12) statt. Jan sprach Deutsch und Finnisch. Da gab es viele Musik und Lieder. Es war ziemlich laut. Da gab es auch ein süsses Panda! Das Konzert dauerte 3 Stunden.


Die Kommente der SchülerInnen: Schöne Lieder! Gute Musik! Interessant! Zu lang! Toll! Langweilig! Spass! Zu viele Leute! Jan war süss! Die Panda war super!

Grüsse von Pauliina und die Deutschgruppen

                    

tiistai 11. marraskuuta 2014

Tehtiksen oppilaat Mikkelissä yleisurheilukisoissa

Koululiiton yleisurheilun SM-kisat 13-14.9.2014
 
Koululiitto järjesti yleisurheilun SM-kisan, johon urheilijoita saapui monilta eri paikkakunnilta kilpailemaan. Kisaan saivat osallistua 20-vuotiaat ja sitä nuoremmat. Kilpailusarjat oli kuitenkin jaettu kahteen osaan. A-sarjassa kilpailivat 20-16 vuotiaat ja B-sarjassa kilpailivat 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat.

 Kisoihin lähti meidän koulua edustamaan Pinja Konttinen 8F, Sharon Laine 8E, Netta Tuusjärvi 9E, Antti Chen 8F, sekä Lauri Savolainen 8E. Kilpailut järjestettiin Mikkelissä ja ne kestivät kaksi päivää. Yövyimme kentän vieressä sijaitsevassa koulussa.

 Ensimmäisenä kilpailupäivänä lauantaina lajeina oli Pinja Konttisen pituus ja 100m. Netta Tuusjärven lajeina oli keihäs ja 3000 metrin kävely. Sharon Laineen lajina oli 800 metrin juoksu. Lauri Savolaisen ja  Antti Chenin lajeina pituus ja 100 metrin juoksu. Lajit onnistuivat kaikilla hyvin ja Netta Tuusjävi oli kolmas 3000 metrin kävelyssä.

Toisena kilpailupäivänä oli lajeina enää Sharonin ja Pinjan 80 metrin aitajuoksu sekä Pinjan 300 metrin juoksu. Aidat onnistuivat loistavasti ja kumpikin sai oman ennätyksen.
 
 
Nämä kisat olivat meidän yleisurheilukautemme viimeiset kisat ja aivan mahtavat sellaiset! Saimme uusia tuttavuuksia tutustuimme kokonaan meille uuteen paikkakuntaan, sekä saimme myös lisää kokemusta yleisurheilun sm- kisoista! Toivottavasti pääsemme edustamaan kouluamme taas ensi vuonna. :)

Oikealla olevassa kuvassa Netta Tuusjärvi on komeasti pronssikorokkeella.

Tekstin ja kuvat: Sharon Laine