Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


maanantai 21. tammikuuta 2013

Rehtorin joulujuhlapuhe 21.12.2012

Arvoisat oppilaat, opettajat, henkilökunnan edustajat ja kutsuvieraat,


Pitkä syyslukukausi on takana ja tänään on syyslukukauden viimeinen koulupäivä. Tänään on myös talvipäivän seisaus: huomisesta lähtien päivän valoisa aika pitenee pikku hiljaa. Koulun lukuvuosi on käännekohdassa: takana on syksy ja edessä on kevät. Te olette suorittaneet puolet lukuvuoden urakasta.

Ulkona on talvinen ja luminen keli – lumi ja valo kuuluvat suomalaiseen jouluun. Joululla on monta merkitystä ja joulu merkitsee meille jokaiselle hieman eri asioita. Lepo, vapaa-aika, hyvä ruoka, ystävät, perhe, sukulaiset ja lahjat liittyvät jouluun. Joululla on myös muita merkityksiä.

Toimin viikon alussa sijaisena eräälle 7. luokalle. Kysyin oppilailta mitä joulu merkitsee heille. Lahja tai paremminkin lahjat monikossa olivat yleisin vastaus. Nuoret halusivat saada lahjoja ja myös antaa niitä. Lahjan symbolinen merkitys on välittäminen. Sinä annat lahjoja ja sinä saat lahjoja. Sinä siis välität ja sinusta välitetään. Välittämiseen liittyy sana lähimmäisenrakkaus. Lähimmäisenrakkaus on yksi joulun perussanomista riippumatta siitä onko kyseessä ei-kristillinen tai kristillinen juhla. Kaverista pidetään huolta. Auttaminen ja kaverista huolehtiminen oli myös yksi koulumme jouluesityksen teemoista – batman pelasti kaikki ja elämä jatkui taikametsässä onnellisesti. Kiitos esiintyjille upeasta joulunäytelmästä.

Lahjan antaminen on parhaimmillaan ns. win win –tilanne. Lahjanantaja voittaa ja lahjansaaja voittaa. Kummallekin tulee hyvä fiilis – hyvä niin. Hyvä fiilis voi tulla myös ilman lahjaa. Hymy ja ystävällisyys ei maksa paljon. Sinun ei tarvitse ostaa sitä kaupasta. Ole hyvä ja käänny lähemmän vierustoverisi puoleen: katso häntä silmiin, hymyile kauniisti ja sano hänelle ”kuulut Tehtiksen kouluun”.  Onneksi olkoon – sinä teit äsken hyvän olon kaverille.

Te arvoisat oppilaat ja opettajat olette tehneet paljon töitä kuluneen syyslukukauden aikana. 29 % kaikista oppilaiden saamista arvosanoista oli kymppejä tai ysejä, vastaavasti ainoastaan 0,20 % oli nelosia. Erinomaisia ja kiitettäviä arvosanoja oli siis lähes150 kertaa niin paljon kuin hylättyjä. Te arvoisat oppilaat olette oppineet hyvin, te arvoisat opettajat olette opettaneet hyvin. Suurkiitos teille tästä – te olette ansainneet joululoman. Nauttikaa siitä, viettäkää mukava ja rauhaisa joulu teille tärkeiden ihmisten kanssa. Antakaa ja saakaa hyvää mieltä. Haluan toivottaa teille oikein hyvää joululomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti