Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


tiistai 22. joulukuuta 2015

Kotitalouden syyslukukausi

Kotitaloustunneilla tapahtunutta syyslukukaudella 2015. Alla 7. ja 8. -luokkalaisten luomuksia.

7.-luokkalaisten Halloween-valmistelut:





8.-luokkalaisten piparkakkutalot:




7.-luokkalaisten piparkakut ja joulusiivous:








Kuvat: Henna Jauho














lauantai 19. joulukuuta 2015

Vähän erilainen torstai



Viimeisen viikon torstaina Tehtiksessä chillailtiin pelien ja hengailun sekä hurjan tonttusodan merkeissä. Aktiivinen oppilaskuntamme oli ideoinut koko ohjelman.

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa!


torstai 17. joulukuuta 2015

Rehtorin joulujuhlapuhe 18.12.2015

Arvoisat oppilaat, opettajat, henkilökunnan edustajat ja kutsuvieraat,

Pitkä syyslukukausi on takana ja tänään on syyslukukauden toiseksi viimeinen koulupäivä. Koulun lukuvuosi on käännekohdassa: takana on syksy ja edessä on kevät.  Te olette suorittaneet puolet kouluvuosiurakasta.

Kuluva syksy on ollut raskas niin maailmalla, Vuosaaressa kuin Tehtiksessä. Lähi-idässä ja Pariisissa on tapahtunut ikäviä terrori-iskuja. Moni viaton henkilö on kuollut. Maahanmuuttovastaisuus on lisääntynyt Euroopassa, myös Suomessa. Mikäli annamme pelolle, epäluulolle ja rasismille sijaa, ovat terroristit saavuttaneet tarkoituksena. Heidän päämääränsä on lisätä epäjärjestystä, pelkoa ja vihaa. John Lennonin klassikkokappale Imagine, jonka Tehtiksen opettajakuoro äsken ansiokkaasti tulkitsi, luo uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Hyvä voittaa lopulta aina pahan. Tämä viisaus tuo hieman lohtua. Tärkeää on, että me emme menetä toivoa ja uskoa paremmasta huomisesta. Meillä on hyvä olla unelmia.

Opetusvirasto aloitti syksyllä kouluverkon tarkastelun Vuosaaressa. Vuosaaren kouluja yhdistetään. Elokuusta 2017 alkaen Vuosaaressa on mitä ilmeisemmin enää neljä koulua. Meidän koulu – Tehtis- yhdistettäneen Mustakiven ala-asteen ja Vuosaaren ala-asteen kanssa. Kolmesta hyvästä koulusta tulee siis yksi hyvä koulu. Kouluverkkotarkastelussa on mietitty myös painotetun opetuksen tulevaisuutta. Tämä asia on herättänyt suuria tunteita – tästä asiasta päätetään syksyllä 2016. Haluan todeta ääneen koulun oppilaiden, huoltajien ja opettajien selkeän toiveen: ilmaisu-kuvataiteen sekä liikunnan painotettu opetus halutaan jatkossakin pitää meidän koulussa.

Joulun teemaan liittyvät ystävät, kaverit ja yhdessäolo. Ihminen kaipaa muiden ihmisten hyvää seuraa. Tehtiksen oppilaskunta suunnitteli ja toteutti opettajien avustamana kaveriviikon lokakuussa. Oppilaat tutustuivat uusiin kavereihin erilaisten leikkien ym. avulla ja saivat sekä antoivat hyvää mieltä. Eilen oli koulussa oppilaiden suunnittelema toiminta- ja leikkipäivä – tämäkin päivä onnistui hyvin. Suurkiitos tästä kaikille oppilaille ja opettajille.

Te arvoisat oppilaat ja opettajat olette tehneet paljon töitä kuluneen syyslukukauden aikana. Suurkiitos teille tästä – te olette ansainneet joululoman. Nauttikaa siitä, viettäkää mukava ja rauhaisa joulu teille tärkeiden ihmisten kanssa. Antakaa ja saakaa hyvää mieltä. Oikein hyvää joululoman odotusta teille kaikille. Olkoon voima kansanne!

Ja seuraavaksi esiintyy Tehtiksen perinteikäs maikkojen kuoro. Kuoro esittää John Lennonin klassikon Imagine.

T.



Pertti, reksi


Teksti ja kuvat: Pertti Tossavainen

Itsenäisyyspäivän juhlapuhe

Arvoisat oppilaat,  hyvät kollegat, muut juhlavieraat!

Suomi täyttää tulevana sunnuntaina  98 vuotta.  Sen vuoksi olemme kokoontuneet näihin tanssiaisiin. Tämä on jo kahdeksas kerta kun nämä tanssiaiset järjestetään. On upeaa, että näistä itsenäisyyspäivän tanssiaisista on muotoutunut kouluumme jokavuotinen arvokas perinne.

Ennen kuin päästämme irti oppilaskunnan puheenjohtajan ja pääsemme tanssin pyörteisiin niin muutama sana aiheeseen liittyen.

Seuraavat ajatukset ja lainaukset pohjautuvat HS:n tämän viikon tiistaina olleeseen sotaveteraani Hannes Hynösen muistokirjoitukseen:

Kuka oli Hannes Hynönen? Hän ei ollut vloggaaja eikä edes tubettaja! Hän oli 102-vuotias sotaveteraani. Kuulit aivan oikein 102-vuotias veteraani! Hänestä tuli koko kansan julkkis viime vuoden presidentin Linnan juhlien myötä. Itse asiassa hän oli juhlien kirkkain tähti.

Sen jälkeen hänen sanomisia kuunneltiin tarkasti. Hänen kansansuosionsa perustui hänen virkistäviin ajatuksiin itsenäisyydestä ja hänen valoisa elämänasenne hurmasi laman surkeuttamat suomalaiset ja sai kaikki hyvälle mielelle.

  
Tämän viikon alussa saimme lukea tiedotusvälineistä suru-uutisen: Hannes Hynönen oli kuollut maanantaina kotipaikkakunnallaan Mikkelissä.

Sotakokemuksistaan huolimatta Hynönen oli säilyttänyt elämänmyönteisen asenteen ja uskon inhimillisyyteen. Hänen kommenteissaan oli aina pilkettä silmäkulmassa.

Näin itsenäisyyspäivän lähestyessä on hyvä muistaa Hynösen sanoma : tämän päivän maailma, tämän päivän Suomi, on huomattavasti parempi paikka kuin se maailma, johon Hynönen itse syntyi ja jossa hän pitkään eli.

Nyt kun omaan napaan tuijottaminen ja tietynlainen ahneus valtaa alaa eri elämänaloilla, kuten olemme ihan viime päivinäkin saaneet huomata, Hynösen usko parempaan huomiseen yhdessä tekemällä ei horjunut. Vaikka itsenäisyyden aikana on ollut sotiakin, monet ongelmat on saatu selvitettyä neuvottelemalla ja suomalaisten yhteistyökykyyn luottaen.


HS:n toimittajan kanssa käymissä keskusteluissa Hynönen muistutti, että edellisillä sukupolvilla on ollut jotain paljon vahvempaa kuin nykyään niin tärkeät henkilökohtainen omaisuus ja materiaalinen hyvinvointi:

Suora lainaus:” Silloin haluttiin antaa lapsille parempi tulevaisuus, mutta sillä ei ymmärretty helpompaa tulevaisuutta” lainaus päättyy.
Näillä ajatusten myötä toivotan kaikille hauskoja tanssiaisia ja Hyvää itsenäisyyspäivää!

Jari Sipilä
apulaisrehtori



Teksti: Jari Sipilä
Kuva: Pertti Tossavainen


tiistai 15. joulukuuta 2015

Shed Helsingin toimijat esittäytyivät Tehtaanpuiston yläasteen koululla

Shed Helsinki -hankkeesta musikaaliteatteriohjaajat kävivät esittäytymässä Tehtiksessä keskiviikkona 15.12.2015. Vähän yli 30 oppilasta oli kuuntelemassa mitä kaikkea hankkeen tiimoilta tapahtuu keväällä ja syksyllä 2016. He pääsivät myös tutustumaan niin muihin ryhmäläisiin kuin ohjaajiin pienen draamaharjoitteen kautta.



Työstöön valittu musikaali julkistetaan tammikuussa 2016. Ohessa linkki Shed Helsingin nettisivuille.



http://www.shedhelsinki.fi/











T.


Pertti Tossavainen
reksi




Teksti: Milja Utunen ja Pertti Tossavainen
Kuva: Pertti Tossavainen



tiistai 8. joulukuuta 2015

Minun Vuosaareni -valokuvanäyttely Vuotalossa

Vuotalossa on parhaillaan menossa Minun Vuosaareni -valokuvanäyttely. Näyttely liittyy Koneen säätiön rahoittamaan Jakautuuko Suomi hankkeeseen. Koulumme oppilaat ovat osallistuneet hankkeeseen kirjoittamalla ja kuvaamalla omaa arkeaan Vuosaaressa. Koulun opettajat ovat ohjanneet oppilaita yhdessä hanketutkijoiden kanssa.


Ohessa on linkki Helsingin Sanomien uutiseen aiheesta http://www.hs.fi/paivanlehti/09122015/a1449554928502

Artikkelissa nuoret ovat keskiössä ja he kuvaavat mielestäni hyvin minkälaiseksi he kokevat Vuosaaren asuin- ja toimintaympäristönä. Vuotalossa olevassa näyttelyssä on enemmän oppilaiden kirjoituksia ja valokuvia.


t.


Pertti Tossavainen
rehtori

maanantai 7. joulukuuta 2015

Parhaissa olosuhteissa parhaiden kanssa Itä-Helsingissä

Tehtaanpuiston yläasteen koulu eli Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa. Lisätietoja kouluun hakemisesta löytyy koulun kotisivuilta.

Tehtis aloitti elokuussa 2012 Urhea-yhteistyön (Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia). Urhea hankkeessa on mukana 14 koulua pääkaupunkiseudulta. Tällä hetkellä Urhea-toimintaa on tehty Tehtiksessä yli kolme vuotta. Urhea verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.

Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

Tutkimusten mukaan laadukas harjoittelu on suurin yksittäinen tekijä, joka selittää urheilumenestystä. Nuori on oikealla urheilijan polulla, kun hän omaksuu kiitettävästi monipuoliset perusliikuntataidot. Tämän jälkeen hän voi panostaa lajitaitojen kehittämiseen, kun oikeanlainen perusta on luotu. Oikeanlainen ja monipuolinen ravinto, levon ja harjoittelun tasapainoinen suhde sekä kodin, koulun ja urheiluseuran tuki nuorelle urheilijalle ovat välttämätön edellytys, jotta nuori voi yhdistää koulunkäynnin ja urheilun menestyksellisesti.

Parhaat yhdessä, parhaassa valmennuksessa, parhaassa ympäristössä – tämä on Urhea-akatemian iskulause. Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin.




Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on torstaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket, jalkapalloseura FC Viikingit, salibandyseura SSV ja jääkiekkoseura Viikingit sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry ja Suomen Salibandyliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ilmaiseksi ammattivalmentajat harjoituksiin.

Aamuharjoituksiin on voinut osallistua myös muiden koulun lahjakkaita urheilijaoppilaita, kun heidän taito- ja motivaatiotasonsa on riittävä. Heidän kotikoulunsa rehtori räätälöi oppilaiden torstaiaamun lukujärjestyksensä, jotta he voivat osallistua aamuharjoituksiin. Oppilaat tekevät samanlaisen urheilijasopimuksin kuin Tehtiksen oppilaat. Tehtis toimii siis Itä-Helsingin alueellisena osaamiskeskuksena liikunnassa. 26 oppilasta on osallistunut aamuharjoituksiin eri kouluista tämän syksyn aikana.

Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä.

FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Hetenityn uudella tekonurmikentällä  ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina.

Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Valmentajina ovat toimineet Viikinkien jääkiekkovalmentajat. Kiekko on liikkunut nopeasti lavasta lapaan treeneissä.

Salibandypelaajat harjoittelevat Myllypurossa Liikuntamyllyssä. Harjoitusten valmentajana toimi SSV-ikoni ja valmennuspäällikkö Santtu Manner. Reikäpallo ei väsy –teema on tullut tutuksi harjoituksissa. Pallo liikkuu siis aina nopeammin kentällä kuin pelaaja.

Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun, urheiluseurojen ja Urheiluakatemian tuloksellisesta yhteistyöstä. Koulumme lahjakkaat oppilaat saavat laadukkaita aamutreenejä ja he kehittyvät urheilijoina. Mukavaa on, että myös muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin. Olen tosi ilahtunut valmentajien jalkautumiseen kouluun tekemään ”haalarihommia” – nuori urheilija on toiminnan keskiössä. Aamutreeneissä toteutuu win - win tilanne – yläasteikäinen urheilija, urheiluseura ja oppilaan kotikoulu hyötyvät kaikki. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän kuin jos kukin taho toimisi yksin.



Pertti Tossavainen

rehtori, Tehtaanpuiston yläasteen koulu

perjantai 4. joulukuuta 2015

Shed Helsinki

Tehtis on valittu mukaan Shed Helsinki -projektiin. 35 oppilasta pääsee mukaan suurmusikaaliin, joka huipentuu esityksiin Aleksanterin teatterissa joulukuussa 2016. Harjoitukset alkavat koululla tammikuussa 2016. Ensin Tehtiksen oppilaat harjoittelevat omalla koululla Scene-opettajien kanssa ja syksyllä alkavat yhteisharjoitukset muiden koulujen kanssa.


Lehditötilaisuudessa, jossa hanke esiteltiin, oli myös media paikalla. Tässä haastateltavana musikaalin kokonaisuuden ohjaaja, Marco Bjurström.


Me yhteysopettajat saimme hienot hupparit ja päätimme ottaa groupien :)