Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


perjantai 30. lokakuuta 2015

Kasit kirjamessuilla


Tehtiksestä on perinteisesti käyty Kirjamessuilla kasiluokkalaisten kanssa. Tänäkin vuonna reilut sata oppilasta lähti muutaman opettajan johdolla Pasilaan Messukeskukseen. Messuilla tehtiin Suunnista kirjaan -tehtäviä, ja oli lupa tutustua myös ruokamessujen tarjontaan.

KirjaKallion eli Kallion lukiolaisten hoitamalla Louhi-lavalla oli muun muassa keskustelua sosiaalisesta mediasta. Paneelissa mukana mm. Somesta keskustelivat kirjailijat Jarno Alastalo, Jari Järvelä, Ronja Salmi, Töttöröö Networksin toimitusjohtaja Joona Haatainen (ei kuvassa) ja Otavan lasten ja nuortenkirjojen päällikkö Emma Alftan.


Kiitokset Suomen tietokirjailijat ry:lle ja Äidinkielen Opettajain Liitolle mahdollisuudesta päästä messuille ilmaislipuilla!

Ysin liikuntaluokat Italiassa

Tehtiksen 9E ja 9F olivat viikon leirikoulureissulla Italiassa. Oppilaiden matkapäiväkirjamerkintöjä onnistuneelta reissulta voi lukea Liikuntaa Tehtiksessä -blogista.

keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Tehtis on mukana monessa - muutoksen tuulet puhaltavat Vuosaaressa

Vuosaaressa on parhaillaan menossa Opetusviraston johtama palveluverkkotarkastelu – vuosaarelaisia kouluja yhdistetään ja tulevaisuudessa Vuosaaressa ei enää ole erillisiä ala-asteita tai yläasteita. Yhtenäiset peruskoulut, joissa opettaan vuosiluokkia 1 – 9, ovat tulevaisuutta elokuusta 2017 alkaen.

Tehtaanpuiston yläasteen koulu siirtyy väistötiloihin nykyisestä koulurakennuksesta elokuussa 2016. Väistötilat ovat Vuosaaren ala-asteen pihalla olevissa opetuspaviljongeissa.  Osa erikoistiloja vaativasta aineopetuksesta (esim. kotitalous, musiikki, käsityö, kemia tapahtuu nykyisessä koulurakennuksessa tai Vuosaaren peruskoulussa). Painotettu opetus eli ilmaisu- ja kuvataide sekä liikunta tapahtuvat vanhan mallin mukaisesti Vuotalon ja Vuosaaren urheilutalon erinomaisissa tiloissa. Painotetussa opetuksessa ei siis tapahdu muutosta nykytilanteesta.
Tehtaanpuiston yläasteen koulu on valittu yhtenä neljästä koulusta Helsinki Shed -hankkeeseen.  Elisan tiloissa Pasilassa oli 23.10.2015 hankkeen lehdistötilaisuus.

Helsinki Shedin kautta 35 Tehtiksen oppilasta pääsee osallistumaan Marco Bjurströmin ohjaaman musikaalin tekemiseen. Musikaalin ensi-ilta on joulukuussa 2016 Aleksanterin teatterissa. Step upin -musiikkiteatteriammattilaiset ohjaavat nuoria tammikuusta 2016 alkaen. Tämä toteutuu kerhotoimintana, eikä koululle koidu siitä kuluja. 

Hanke on alun perin lähtöisin Englannista Chikenshed-teatterista. Teatterin filosofiana on antaa mahdollisuus kaikenlaisille nuorille ilmaista itseään taiteen keinoin. Hankkeessa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea nuorten itsetunnon kohottamiseen. Tämä on Suomessa pilottikokeilu kyseisestä hankkeesta. Sitä ei ole ennen toteutettu näin laajassa mittakaavassa.

Tehtis on ollut pitkään mukana erilaisissa taidehankkeissa, mikä tietysti on luonnollista, koska olemme ilmaisu- ja kuvataidepainotteinen koulu. Tämän vuoksi meidät varmaankin kutsuttiin mukaan tähän upeaan projektiin.  Hanketta voi seurata myös hankkeen nettisivuilta http://www.shedhelsinki.fi/

Urhea-yhteistyö jatkuu

Tehtis on neljättä vuotta mukana Urhea-yhteistyössä (Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia). Urhea verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.
Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa. Lisätietoja kouluun hakemisesta löytyy koulun kotisivuilta http://www.hel.fi/hki/tehty/fi/Etusivu.

Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin.

Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on torstaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket, jalkapalloseura FC Viikingit, salibandyseura ja SSV ja jääkiekkoseura Viikingit sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry ja Suomen Salibandyliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ammattivalmentajat harjoituksiin.
 
Aamuharjoituksiin on voinut osallistua myös muiden koulun lahjakkaita urheilijaoppilaita, kun heidän taito- ja motivaatiotasonsa on riittävä. Heidän kotikoulunsa rehtori räätälöi oppilaiden torstaiaamun lukujärjestyksensä, jotta he voivat osallistua aamuharjoituksiin. Oppilaat tekevät samanlaisen urheilijasopimuksin kuin Tehtiksen oppilaat. Tehtis toimii siis Itä-Helsingin urheilun ja liikunnan alueellisena osaamiskeskuksena. Muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin 11 eri koulusta tämän syksyn aikana.
 
Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä.
FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Hetttarin uudella tekonurmikentällä ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina. Viikkareitten ammattivalmentajia on ollut paikalla aamutreeneissä 2 – 3 kappaletta, joten he ovat voineet valmentaa myös yksilöllisesti pelaajia.

Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Valmentajina toimivat jääkiekkoseura Viikinkien valmentajat. Kiekko on liikkunut nopeasti lavasta lapaan treeneissä.
Salibandypelaajat harjoittelevat Myllypurossa liikuntamyllyssä. Harjoitusten valmentajana toimii SSV-ikoni, seuran valmennuspäällikkö Santtu Manner. Pelaajat ovat kehittyneet syksyn aikana paljon ja reikäpallo on saanut kyytiä.

Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun ja eri kulttuuri- ja urheilutoimijoiden hyvästä yhteistyöstä. Oppilaat saavat yhdessä tekemisen avulla mahdollisuuden avulla oppia taitoja tulevaisuutta varten. Näin he kehittyvät omalla oppilaan, taiteilijan ja urheilijan polullaan. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän kuin jos kukin taho toimisi yksin

Pertti Tossavainen, reksi

tiistai 20. lokakuuta 2015

9-LUOKKALAISTEN BIOLOGIAN OPISKELUA syksyllä 2015


9 -luokalla  opiskellaan kaksi biologian kurssia. Ensimmäinen käsittelee Itämeren ekosysteemiä, meren rehevöitymistä ja muita ympäristöongelmia sekä-uhkia. Pohdimme myös, miten voisimme yhdessä auttaa Itämerta. Myös Luontoliiton Itämeri -lähettilas vierailee oppitunneilla.  
 
Ohessa on kuvia kolmelta Uutelan retkeltä sekä työskentelytilanteista oppitunnilla. Tutkimuksista tehtiin myös tutkimusraportti.

Retki 1: Mittasimme veden fysikalisia ja kemiallisia ominaisuuksia sekä keräsimme planktoneita planktonhaavilla Uutelan venesataman laiturilla.
Mittasimme näkösyvyyden valkolevyn avulla. Otimme vesinäytteen metrin synyydestä vedennoutimella.

Planktonsaalis nousee.



Aika syvältä vielä valkolevy näkyi.



Happipitoisuutta tarkastelitiin kemikaalien avulla, haju ja vaahtoavuus keittopulloa ravistelemalla. Myös ph ja lämpötila mitattiin niin pinnasta kuin metrin syvyydestä.


"Terapiakoira" Fiila retkeilee mielellään, se pitää kaikista ja siitä pitävät kaikki.

Retki 2: Tutkimme levävyöhykkeitä ja tunnistimme levälajeja. Saimme myös aika mukavan saaliin veden selkärangattomia sekä kymmenpiikin ja siloneulan. 




Lajitentti pidettiin jo rannassa, pieni kilpailuhenki siivitti oppimista.


Retki 3: Tutustuimme rannan kasvillisuusvyöhykkeisiin sekä keräsimme näytteet lajitenttiä varten.


Laitentti,  opettelimme aika joukon kasveja - opimme ne ainakin hetkeksi, siitä se lähtee. Testasimme, miten nopeasti kasvit voi oppia, kilpailu kannustaa!


Samalla retkellä teimme myös EKOTEON - keräsimme jätesäkeittän roskia ja teimme listan "saaliistamme". Ihmetellä täytyi, mitä ihmiset jaksavat kantaa rantaan, mutta ei sieltä pois!



Luokassa kirjoitimme raportteja ja työskentelimme ryhmissä työpistetehtävien parissa. Niin ihana harmonia ja tekemisen meininki, ettei ollut mistään huomauttamista!
 (Ei ole totta - mistä se pipo taas päähän ehti?!)



 
Luontoliiton Itämeri -lähettiläs vierailee.
 
 

keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Vuosaaressa puhaltavat muutoksen tuulet - Vuosaaren palveluverkko

Vuosaaressa tapahtuu lähitulevaisuudessa muutoksia kouluverkossa - kouluja tullaan  yhdistämään.
Ohessa on Opetusviraston tiedote asiasta. Tiedote löytyy luonnollisesti myös koulun Wilmasta. Monet vuosaarelaiset ja vanhat Tehtiksen oppilaat tai oppilaiden huoltajat eivät pääse katsomaan koulun Wilmaa, ja tämän takia julkaisen tiedotteen myös koulun blogissa. Nyt on vaikuttamisen paikka, kätevä tapa vaikuttaa on esim. Kerrokantasi palvelu.

yt.
Pertti Tossavainen
rehtori

tässä Opetusviraston tiedote:

Helsingin opetusvirasto tiedottaa
7.10.2015


Vuosaaren kouluverkosta asukastilaisuus 26. lokakuuta
Vuosaari on yksi niistä kuudesta alueesta, joilla tarkastellaan kouluverkkoa tänä vuonna. Kouluverkon tarkastelun pohjana ovat kaupunginhallituksen päättämät linjaukset.
Elokuussa 2016 peruskouluissa otetaan käyttöön uudet opetussuunnitelmat. Niissä korostuu uudenlainen tapa oppia ja opettaa. Koulujen tiloja käytetään joustavammin ja monipuolisemmin. Uusien opetussuunnitelmien myötä opetettavien aineiden määrät ja valinnaisuudet muuttuvat, mikä vaikuttaa koulujen toimintaan. Kouluverkkotarkastelulla ennakoidaan tulevia muutoksia. Kaikilla alueilla pyritään tarjoamaan laadukkaat ja monipuoliset opetuspalvelut.
Vuosaareen rakennetaan uusia asuntoja ja oppilasmäärä tulee kasvamaan joillain alueilla.  Vastaavasti joillain alueilla oppilasmäärä vähenee. Tehtaanpuiston yläasteen ja Vuosaaren lukion tilat ovat huonossa kunnossa. Lukio tarvitsee omat tilat. Kouluverkkotarkastelussa pyritään luomaan alueelle yhtenäisten peruskoulujen verkosto, joka tarjoaa monipuoliset ja laadukkaat palvelut. Tarkastelussa selvitetään myös mahdollisuutta saada Vuosaaren lukiolle oma rakennus.

Alueen koulujen johtokuntien ja henkilöstön edustajien yhteisen ideariihen pohjalta on laadittu erilaisia esityksiä kouluverkon kehittämiseksi. Näistä kerätään asukkailta palautetta 12. – 22.10.2015 kaupungin Kerrokantasi-palvelun kautta.

Kallahden peruskoulussa, os. Kallvikinniementie 1, Helsinki 98 järjestetään maanantaina 26.10.2015 kello 18-20 avoin asukastilaisuus, jossa kerrotaan tarkastelun taustoista ja esitellään eri vaihtoehdot kouluverkon tarkistamiseksi. Tervetuloa mukaan!

Asukastilaisuuden jälkeen laaditaan yksi esitys Vuosaaren palveluverkon kehittämisestä. Esitystä voi kommentoida Kerrokantasi-palvelussa 2.-17.11.2015.
Tavoitteena on, että esitykset mahdollisista kouluverkon muutoksista tuodaan opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston käsittelyyn 15.12.2015. Muutokset tulisivat voimaan 1.8.2017 alkaen. Mahdollisista koulujen yhdistämisistä päättää kaupunginvaltuusto kaupunginhallituksen esityksestä.
 
Lisätietoa kouluverkkotarkastelusta saa opetusviraston verkkosivuilta osoitteesta www.edu.hel.fi/palveluverkko.

Lisätiedot: aluepäällikkö Taina Tervonen, puh. 09 310 83013, taina.tervonen@hel.fi