Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


lauantai 20. joulukuuta 2014

Valon juhla

Viimeisenä koulupäivänä ennen joululomaa osa oppilaista meni kirkkoon ja loput viettivät valon juhlaa. Tunnelma juhlassa oli rauhallinen ja lämmin. Juhla huipentui yhteislauluun, jonka jälkeen valon lähettiläät  Minka ja Alicia jakoivat juhlakansalle aforismeja.


Tässä viisautta loppuvuoteen 2014:

"Joka päivä maailma syntyy uudestaan sille, joka suhtautuu siihen oikealla tavalla." - James Russell Lowell



LAKANALENTOPALLO: OPET VS KASIT

Perjantaina 19.12.2014 pelattiin jo perinteeksi muodostunut lakanalentopallo-ottelu. Vastakkain olivat kasiluokkalaisista koottu joukkue ja opettajat. Kaikki oppilaat olivat katsomassa ja kannustamassa pelaajia.
 
Ensin kilpailtiin pituusheitosta, jonka täpärästi voitti opettajien joukkue. Tarkkuuskilpailussa oppilaat veivät voiton. Itse peli loppui lukemiin 25-22 oppilaiden hyväksi.




 



 




 


 

 






Kuvat: Kirsi Talvitie
 

torstai 18. joulukuuta 2014

Joulujuhla 2014

Tehtiksen joulujuhlaesitys oli torstaina 18.12.2014 Vuotalossa klo 10.30. Juhlan kehyskertomuksena oli "Joulupukin kylmä linja" -ohjelma.
 
 
Joulupukki ja tonttu.
 
 
7B:n sketsissä "Täydellinen joulu" oli rikkaan perheen kylmäkiskoinen joulu...

 
... ja köyhän perheen onnellinen joulu.

 
Joulupukille soitettiin kummallisia puheluja.

 
Anna ja Emma lauloivat "Joulupotpurin".

 
Joulupukki ja tonttu lukivat lasten lähettämiä kirjeitä.

 
7A:n esityksessä tuomaristo valitsi uuden "Miss Joulupukin".


Juontaja haastattelee kaikki finalistit.
 

 
Voittaja olikin sama kuin edellisvuonna...

 
Rehtori puhui mm. joulurauhasta.

 
Opettajien lauluesitys...

 
... ja tiptap-tanssi.

 
7.-9. -luokkalaisista koottu cheertanssiryhmä.



 
KAIKKI ESITYKSET OLIVAT UPEITA! KIITOS ESIINTYJILLE!
 
Kuvat: Annika 7A

 

Rehtorin joulujuhlapuhe 18.12.2014

Arvoisat oppilaat, kutsuvieraat, opettajat ja muu henkilökunta,

 
Moni teistä on kuullut joulun alla radiosta Joulun rauhaa eli Happy Xmas (War is over) –kappaleen. Useana jouluna tämä kappale on ollut Suomen suosituin joululaulu radiossa. Laulun sanoma on tämänkin joulun alla ajankohtainen, samoin kuin se oli 1970-luvun alussa, kun John Lennon levytti kappaleen. Tänään soditaan ja vietetään ei-rauhaa mm. Ukrainassa, Syyriassa ja Palestiinan alueella. 40 vuotta sitten sodittiin Vietnamin viidakoissa.

 Rauhan ja ihmisten keskinäisen sovun yksi tärkeä edellytys on, että riittävä perustoimeentulo on turvattu. Mikäli ihminen näkee nälkää ja kärsii aliravitsemuksesta, ei hän varmastikaan ole kovin tyytyväinen. Hän tuskin laulaa Joulun rauhaa kappaletta täydestä sydämestä, jos nälkä kurnii vatsassa.

 20 % maapallon väestöstä käyttää 80 % maapallon luonnonvaroista. Me suomalaiset kuulumme tuohon etuoikeutettuun vähemmistöön. Hiukan yli miljardi ihmistä – noin joka seitsemäs maapallon asukas – käyttää päivässä omaan toimeentuloonsa ja elämiseensä rahaa noin euron. Euroopan Unioni tukee EU:n alueella asuvia lehmiä noin kolmella eurolla päivää kohden.

 Yhdistyneet kansakunnat eli YK julisti syyskuussa 2000, siis neljätoista vuotta sitten ns. vuosituhatjulistuksen, joka jaettiin kahdeksaan alakohtaan. Päämääränä oli mm. poistaa maailmasta äärimmäinen köyhyys ja nälkä. Tavoitteena on, että vuoteen 2015 mennessä onnistumme puolittamaan nälästä kärsivien ihmisten määrän. Toinen tärkeä tavoite on, että vuoteen 2015 mennessä kaikilla maailman lapsilla, niin pojilla kuin tytöillä, on mahdollisuus käydä peruskoulu loppuun. Suomalaiselle nuorelle oikeus riittävään ravintoon ja koulunkäyntiin tuntuu varmasti itsestään selvältä – maailmanlaajuisesti tämä oikeus ei kuitenkaan valitettavasti toteudu. Vuosituhatjulistuksen tavoitteet eivät ole vielä toteutuneet – toivon mukaan ne toteutuvat joskus.

 Rauhaa ja ihmisille hyvä tahto. Hyvää ruokaa ja aikaa olla rakkaiden ihmisten kanssa. Antamisen ja saamisen iloa. Valon juhla. Lumi.  Tämän juhlan oppilasesityksissä itsekkyys ja epäitsekkyys olivat vahvasti esillä. Mm. nämä asiat liittyvät jouluun monen suomalaisen mielestä. Suomessa ovat asiat aika hyvin. Harva suomalainen näkee nälkää. Meillä lapset voivat käydä koulua. Meillä on siis hyvä elää ja juhlistaa joulua - vai onko?

Joulumieli, ystävällisyys ja hyväntahtoisuus, riippuu loppujen lopuksi paljon meistä jokaisesta itsestämme. Jokainen meistä voi itse päättää, tai ainakin yrittää päättää, minkälainen joulu meille ja meidän läheisillemme on tulossa. Joulun rauhaa voi olla myös se, että me emme kiirehdi hullun lailla, vaan annamme itsellemme ja läheisimmille aikaa olla ja rauhoittua arjen touhuista.

Työläs syyslukukausi on nyt aivan lopullaan. Kaikki me täällä salissa olemme varmasti ansainneet joululoman. Haluan toivottaa kaikille teistä oikein hyvää joulua ja uutta vuotta.
 
 
Pertti Tossavainen
rehtori

 

 


 

 

 

maanantai 15. joulukuuta 2014

Win win-tilanne eli Tehtiksen ja urheiluseurojen hyvä yhteistyö

Tehtaanpuiston yläasteen koulu eli Tehtis on ensimmäinen liikuntapainotteinen yläaste Helsingissä ja koko Suomessa. Liikuntapainotteinen opetus alkoi vuonna 1988 eli neljännesvuosisata sitten. Noin puolet liikuntaluokkien oppilaista tulee Vuosaaren ulkopuolelta. Kouluun haetaan liikuntapainotteiseen opetukseen vuosittain tammikuussa. Lisätietoja kouluun hakemisesta löytyy koulun kotisivuilta.

 
Tehtis aloitti elokuussa 2012 Urhea-yhteistyön (Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia). Urhea hankkeessa on mukana 14 koulua pääkaupunkiseudulta. Tällä hetkellä Urhea-toimintaa on tehty Tehtiksessä yli kaksi vuotta. Urhea verkoston tavoitteena on tukea yläasteikäistä urheilijaa opiskelun ja urheilun tuloksellisessa yhdistämisessä.  Verkostossa ovat urheiluun erikoistunut yläaste, seurat ja lajiliitot.

 
Yläasteikäisen huippu-urheilu-uralle tahtovan nuoren olisi hyvä liikkua viikossa noin 20 tuntia. Lisäksi urheilevalle nuorelle tarjotaan urheilua tukevaa liikuntaa ja valmennusta koulupäivän yhteydessä ja tuodaan urheilun tukipalvelun asiantuntijuutta urheilijalle ja hänen lähipiirilleen. Nuorta urheilijaa autetaan hänen polullaan kohti aikuisiän huippu-urheilu- ja siviiliuraa.

 
Verkoston koulut ovat sitoutuneet kehittämään toimintaansa ja urheilijan polkua monipuolisesti kannustavaksi ja tukevaksi. Tuen saaminen edellyttää myös urheilijalta sitoutumista opintoihin, valmennukseen ja urheilijana kasvamiseen liittyviin sopimuksiin ja sääntöihin.

 
Liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on torstaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket, jalkapalloseura FC Viikingit, salibandyseura SSV ja voimisteluseura Fliku sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry  ja Suomen Salibandyliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ilmaiseksi ammattivalmentajat harjoituksiin.

 
Aamuharjoituksiin on voinut osallistua myös muiden koulun lahjakkaita urheilijaoppilaita, kun heidän taito- ja motivaatiotasonsa on riittävä. Heidän kotikoulunsa rehtori räätälöi oppilaiden torstaiaamun lukujärjestyksensä, jotta he voivat osallistua aamuharjoituksiin. Oppilaat tekevät samanlaisen urheilijasopimuksin kuin Tehtiksen oppilaat. Tehtis toimii siis Itä-Helsingin alueellisena osaamiskeskuksena liikunnassa. Muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin 9 eri koulusta tämän syksyn aikana.
 

 
Wartti Basketin valmentajien vetämät treenit ovat Vuosaaren urheilutalolla aivan koulun välittömässä läheisyydessä. Treeneissä on ollut hyvä tekemisen meininki ja oppilaat ovat olleet tyytyväisiä. Sekä tyttöjen että poikien koripallojoukkueet menivät jatkoon koulujen välisissä koripalloturnauksissa tosi vakuuttavasti.


 
FC Viikinkien valmentajat pitävät futistytöille ja – pojille harjoitukset Kartanon kentällä ja Pallomyllyssä Myllypurossa. Pelaajat ovat liikkuneet hyvällä asenteella treeneissä ja he ovat kehittyneet pelaajina. Viikkareitten ammattivalmentajia on ollut paikalla aamutreeneissä 2 – 3 kappaletta, joten he ovat voineet valmentaa myös yksilöllisesti pelaajia.
 

 
 
Jääkiekon aamujäät ovat Vuosaaren jäähallissa eli Aimo Mäkisen areenalla. Valmentajana toimii Suomen jääkiekkoliiton aluevalmentaja. Kiekko on liikkunut nopeasti lavasta lapaan treeneissä.

 






Salibandypelaajat harjoittelevat Myllypurossa Areena Centerissä. Harjoitusten valmentajina toimivat SSV-ikonit Mikael Järvi ja Santtu Manner. Pelaajat ovat kehittyneet syksyn aikana paljon ja reikäpallo on saanut kyytiä.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tehtiksen rehtorina olen todella tyytyväinen koulun ja urheiluseurojen tuloksellisesta yhteistyöstä. Koulumme lahjakkaat oppilaat saavat laadukkaita aamutreenejä ja he kehittyvät urheilijoina. Mukavaa on, että myös muiden koulujen oppilaita on osallistunut aamuharjoituksiin. Olen tosi ilahtunut valmentajien jalkautumiseen kouluun tekemään ”haalarihommia” – nuori urheilija on toiminnan keskiössä. Aamutreeneissä toteutuu win - win tilanne – yläasteikäinen urheilija, urheiluseura ja oppilaan kotikoulu hyötyvät kaikki. Yhdessä tekeminen tuottaa enemmän kuin jos kukin taho toimisi yksin.

 
 

Teksti ja kuvat Pertti Tossavainen

 

 



torstai 11. joulukuuta 2014

Veikko Niemikorpi on palkittu urheiluansioista

Tehtaanpuiston yläasteen koulun eläköitynyt liikunnanopettaja Veikko Niemikorpi on palkittu Pro Urheilu -palkinolla.
Pro Urheilu -palkinto on tunnustus kansainvälisesti menestyneille urheilijoille. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämät palkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa, ja ne jaetaan veikkausvoittovaroista.
Veikko Niemikorpi toimi pitkään ansiokkasti liikunnanopettajana Tehtiksessä ja hän oli vahvasti mukana, kun koulusta tuli Suomen ensimmäinen liikuntaan erikoistunut yläaste vuonna 1988. Tehtiksen mainekkaissa liikuntaluokissa näkyy vahvasti Veikon kädenjäljet.
Onnittelut Veikko!
 
Ohessa on vielä linkki Helsingin Sanomien uutiseen http://www.hs.fi/urheilu/a1418191289723
 

 
 
 

tiistai 9. joulukuuta 2014

7B:n äikän tunti

Heei taas kaikki siellä ruudun toiselta puolelta blogin tekstiä lukevat henkilöt. Olemme nyt päivittämässä blogia 7B:n äidinkielen tunnilla, niinkuin otsikostakin jo varmaan tuli selväksi. Täällä on melko hiljaista, ja se on hyvä. Tietysti välillä kuuluu jotain pientä sihinää ja supattelua, mutta ne menevät vain tiedostamisen ohi ja jäävät joksikin epämääräisiksi ääniksi pään sisällä. Hmm, mistähän sitä kirjoittaisi? On niin rutosti aikaa mutta niin vähän ideoita. Kaikki kirjoittavat itse keksimiään tarinoita vihkoonsa tai irralliselle paperille. Kello on viittä yli yhdeksän. Mutta se ei meitä liikuta sillä meillä on kaksoistunti, joka loppuu 9.45. Ja jonka jälkeen meillä on varttitunnin kestävä välitunti, ja sitten köksää. Ai että, kumpa siellä tehtäisiin jotain hyvää ruokaa.. ON NÄLKÄ !

Onko muuten kellään muulla ollut kaamosoireita? Kaamos on kuraa .___. Ei meinannut tänä aamuna nousta sängystä koska pimeys ja kylmyys... silmät eivät vieläkään meinaa pysyä auki. Mutta palataan nyt kuitenkin takaisin tähän kyseiseen äikän tuntiin, mikä on aiheena tässä päivityksessä. Kaapin päällä komeilee Arizona-pullo, niinkuin huomaatte, palasimme juuri täydellisesti takaisin aiheeseen.

Apuva, nyt alkoi kuulua hälinää tunnilla, kaikki pälättävät ja opettaja yrittää saada näitä pölpöttäviä suupaltteja tukkimaan suunsa.                                



                                                       Positiivinen kuva :) Työniloa!
                                          Vieläkin ihmetellään, miten tuo pullo liittyy äidinkieleen?
            Siinä istuskelee oppilas, ja pulpetilla lepäilee äidinkielen kirja, vihko, ja satunnainen paperi.
 Todisteaineistoa siitä, että teen työni hyvin ahkerasti enkä jätä kirjoja lojumaan pöyälle, ja varsinkaan ota niistä selfieitä.
                        Niinkuin tekstissä jo mainittiin, kaamosoireet ovat Suomessa kansantauti.

7B:n luokka äikän tunnilla.


Teksti ja kuvat: Tytti & Milja 7B