Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


torstai 28. marraskuuta 2013

Tutkimus: Oma nousuteho



Fysiikan tunnilla juostiin portaita ylös ja mitattiin korkeutta, aikaa ja massaa. Tietojen avulla laskettiin nousuteho. Koulun kaikki kahdeksasluokkalaiset tekivät nousutehotutkimuksen. Tehtaanpuiston yläasteen koulun tehokkain oli Samu, 8C. Opettaja palkitsi voittajan, kymmenen parasta ja luokan parhaat pienellä palkinnolla.


Mitattiin portaiden nousuun kuluva aika.

Mitattiin yhden portaan korkeus
ja laskettiin portaiden lukumäärä.




Mitattiin massa.


Laskettiin teho.


keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Vuosaarelaisten koulujen yhteinen ajatus koulun arvoista

Helsingin kouluissa valmistellaan parhaillaan uutta opetussuunnitelmaa. Opetussuunnitelma eli ops on asiakirja, jossa määritellään mitä ja millä tavoin koulussa opetetaan taitoja ja tietoja. Vuosaarelaisissa kouluissa oppilaat, huoltajat ja opettajat ovat pohtineet tämän syksyn aikana opetussuunnitelman arvopohjaa.
Vuosaaren oppilaat pitivät seuraavia asioita tärkeinä:
  • Haluan opiskella omaa tulevaisuuttani varten
  • En hyväksy fyysistä tai henkistä väkivaltaa
  • Haluan, että oppimiselle annetaan aikaa
  • Voin olla oma itseni koulussa ja omassa luokassa
  • Toivon, että ketään ei jätetä yksin
  • Luonnon hyvinvointi on minulle tärkeää
  • Haluan löytää omat vahvuuteni

Kaikkien vuosaarelaisten koulujen huoltajat pohtivat koulun arvoja tiistaina 19.11.2013 Tehtaanpuiston ya:n auditoriossa. He pohtivat, minkälaisessa koulussa he toivovat lapsensa opiskelevan.
 

Huoltajat kirjasivat arvot paperille ja pohtivat tuplatiimimenetelmän avulla, mitkä arvot liittyivät toisiinsa ja mitkä ovat niiden yläkäsitteet.
 




Huoltajat työstivät seuraavat yläkäsitteet:
Kunnioitus (hyvät tavat, sääntöjen noudattaminen, erilaisten arvojen huomionti, työnteko, aikuisten kunnioittaminen, eri kulttuuritaustojen kunnioittaminen ja hyväksyntä)
Oikeudenmukaisuus (tasapuolisuus, rehellisyys)
Positiivinen kannustavuus (motivointi, omien vahvuuksien löytäminen)
Yhteisöllisyys (me hengen löytäminen, kodin ja koulun hyvä yhteistyö)
Turvallisuus (väkivallattomuus, henkinen ja fyysinen)
Vastuullisuus (noudatetaan koulun sääntöjä, vastuunottaminen omasta käytöksestä, työrauha)

Suurkiitos kaikille vuosaarelaisille oppilaille, huoltajille ja opetusalan ammattilaisille - te olette työstäneet upean tuotoksen, jota hyödynnetään Helsingin kaikkien koulujen yhteisessä arvopohjassa.


Teksti ja kuvat: Pertti-reksi

maanantai 18. marraskuuta 2013

Die Zauberflöte von W.A. Mozart

Am 31. November waren die 8. und 9. Deutschklassen in der Oper. Die Oper war die Zauberflöte von Wolfgang Amadeus Mozart. Die Vorstellung fand im Opernhaus statt und dauerte drei Stunden. Die SängerInnen sangen schön und die Kleidungen sahen farbig aus. Wir hatten auch unsere Operngläser mit. Alle fanden die Musik super. Die Zauberflöte war wirklich ein wunderbares Erlebnis.


 
Das Opernhaus

 
                                                        Die Deutschgruppe

 

 
Riikka und Emma

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

PLURALS IN ENGLISH

Olemme englannin tunneilla nyt opetelleet kielioppiasiana sanojen monikkomuotoja. Osa niistä on melko hankalia, minkä takia harjoittelimme monella eri tavalla. Se oli mukavaa vaihtelua.
Useita päätteitä
- S: girls, boys
- ES: boxes, potatoes
- IES: babies, parties
- VES: leaves, shelves
Joskus tulee kokonaan eri sana, kuten man, men tai sitten; mouse, mice
Joskus ei tule mitään; fish tai sheep
 
Niin kuin jo aiemmin sanoimme, harjoitimme englannintaitojamme monella eri tavalla, taulukoiden tutkimisen ja tehtävien teon lisäksi pelasimme myös lautapeliä (peli oli vaikea, mutta kiva).
 
Myöhemmin meidät jaettiin joukkueisiin (valitsimme ne itse ja joukkueita oli 3) ja pelasimme Smart Boardilla monikkopeliä. Mielestämme pelaaminen englannin tunneilla on mukavaa vaihtelua kielioppitehtäville.
 
Desna, Johanna ja Simona
 

maanantai 11. marraskuuta 2013

Lähidemokratiaa Vuosaaressa






Tule paikalle ja vaikuta - kerro tilaisuudesta myös muille eli laita hyvä kiertoon :)
 
t.  Pertti Tossavainen, rehtori

perjantai 1. marraskuuta 2013

Kasiluokkalaiset kirjamessuilla

Tehtiksen 8.-luokkalaiset ovat useina vuosina päässeet Kirjamessuille Suunnista kirjaan -tapahtumaan. Niin nytkin. Torstaina 24.10. matkattiin yli satapäisenä joukkona Pasilaan, jossa nuoret saivat tehtävämonisteet kouraansa ja levittäytyivät ympäri Messukeskusta. Siellä etsittiin tietoja kirjoista, kirjailijoista, kustantajista, kielestä, kääntäjistä, kirjastoista, kirjakaupoista, lehdistä... Samaan aikaan oli perinteiseen tapaan tarjolla myös ruoka- ja musiikkimessut.



Pääsyliput messuille tarjosi Tietokirjallisuuden edistämiskeskus ja tehtävät olivat Äidinkielen opettajain liiton ja Suomen tietokirjailijat ry.:n käsialaa.

Tehtävien palauttaneiden kesken arvottiin myös kirjapalkintoa, mutta niitä ei valitettavasti osunut Tehtiksen oppilaille.