Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


perjantai 31. toukokuuta 2013

Kevätjuhlapuhe perjantaina 31.5.2013

Arvoisat oppilaat, kutsuvieraat, opettajat ja muu henkilökunta,

Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen koulun kevätjuhlaan. Kuluvan lukuvuoden aikana on ollut ilon ja surun hetkiä.

Koulumme opettajan Eija Järvisen äkillinen ja yllättävä kuolema järkytti meitä kaikkia. Monella meistä tuli kyynel silmäkulmaan, kun kuulimme Eijan kuolemasta. Vietimme yhteisen muistohetken Eijan muistoksi, koulun aikuiset keskustelivat aiheesta oppilaiden kanssa ja oppilaille oli mahdollisuus kirjoittaa muistokirjaan viimeinen tervehdys Eijalle. Olen tosi ylpeä tervehdyksistä, joita koulumme oppilaat kirjoittivat muistokirjaan. Te nuoret olette valtavan fiksuja. Eijan omaiset pyysivät välittämään kiitokset koulun väelle Eijan muistamisesta.

Lukuvuoden alussa alkoi Urhea-toiminta. Tehtis tekee yhteistyötä urheiluseurojen kanssa ja on siten mukana suomalaisen huippu-urheilun kehittämistyössä. Urhea-toiminta näkyi koulumme arjessa siten, että liikuntaluokan oppilailla oli mahdollisuus aamuharjoituksiin, joita vetivät ammattivalmentajat. Ensi lukuvuonna Urhea-toimintaa jatketaan ja kehitetään - ensi lukuvuonna aamuharjoitteluaika on keskiviikkoaamuna.

Kuluvana lukuvuonna koulumme ilmaisu- ja kuvataidepainotuslinjan opettajat ja oppilaat ovat jatkaneet laadukasta työtänsä. Tämä kevätjuhla on hyvä esimerkki tästä. Oppilaat ovat tehneet paljon kulttuurivierailuja. Tehtis vietti design-viikkoa viidennen kerran syksyllä. Syksyllä avattiin myös Tehtis blolgi, joka kertoo koulun arjesta. Blogi on ollut lokitietojen mukaan suosittu. Ensi syksynä Tehtis on mukana järjestämässä Vuotalofestiä.

Koulun oppilaskunta ja tukioppilaat ovat järjestäneet monta upeaa tapahtumaa tämän lukuvuoden aikana. Viime viikon perjantaina vietimme Pamaus-päivää koulussa. Päivä oli tosi onnistunut ja haluan kiittää vielä kerran oppilaskunnan hallituksen jäseniä ja tukioppilaita arvokkaasta työstänne - teillä on suuri ansio siitä, että Tehtiksessä viihdytään hyvin.          

Tänään 121 yhdeksännen luokan oppilasta saa peruskoulun päättötodistuksen. He ovat tehneet lujasti töitä ja saavat palkinnoksi päättötodistuksen yhdeksän vuoden työstä. Moni seitsemännen ja kahdeksannen luokan oppilas sai myös hienoja arvosanoja lukuvuositodistukseensa. Opiskelu ja oppiminen ovat pohjimmiltaan raakaa työntekoa: lukemista, tehtävien tekemistä, kuuntelemista, yhteistyötä ja ennen kaikkea ajattelua isolla A-kirjaimella. Peruskoulun yksi tärkeä tavoite on opettaa oppilaalle oppimisen taidot ja ennen kaikkea antaa hänelle valmiudet erottaa olennainen ja epäolennainen informaatio toisistaan. Informaatioyhteiskunnan menestyjä on henkilö, joka pystyy kriittiseen ajatteluun ja ymmärtää tiedon ja luulon eron. Esim. aina ei ole hyvä uskoa iltapäivälehtien lööppien otsikoiden oikeellisuutteen sokeasti. Sen sijaan on syytä miettiä mitkä ovat uutisotsikon taustat ja miksi tällainen otsikko on kirjoitettu isoilla kirjaimilla keltaiselle paperille. Televisio on ollut tämän kevätjuhlan esitysten teema – katsojan ei välttämättä kannata uskoa kaikkeen mitä tv:ssä sanotaan. Tämän juhlan esitysten perusteella meidän koulun oppilailla on mediakriittisyys hyvin hallussa.

Seuraavaksi äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Mia Nilsson lukee niiden yläasteen oppilaiden nimet, jotka saavat stipendin. Pyydän, että yleisö ei taputa stipendinsaajan nimen kuultuaan, vaan että lopussa taputetaan kaikille palkituille yhteisesti. Luokanvalvojat jakavat lauantaina luokissa stipendit, niitä ei siis jaeta täällä juhlasalissa. Palkittuja oppilaita on yhteensä 59 kappaletta – tämä on hyvä osoitus siitä miten lahjakkaita oppilaita meillä on tässä talossa. Haluan kiittää kaikkia lahjoittajia – nuorissa on Suomen tulevaisuus ja heitä kannattaa tukea.

Luokkastipendit seiskat
7A Tiia Kokkonen           
7B Saara Haikonen       
7C Elina Hirvonen         
7D Dan Arkoma              
7E Elisa Lilja                   
7F Jenna Virtanen         
7H Anton Nuutinen       

Luokkastipendit kasit
8A Ani Nnebedum         
8B Sofia Helaakoski      
8C Dana Mziu                 
8D Juulia Pusa                                    
8E Enni Ruuhilahti        
8F Sonja Arokari             
8 I ja J Niko Nikander     
                     
Vuoden taiteilijat:
Ilmaisutaiteilija: Elokuvaliput            
7 A Simona Thaci
8A Ani Nnebedum
Kuvataiteilija: Elokuvaliput
7B Saara Haikonen
8B Noora Hovatov 
8A Jessica Michelsson
 
Teknologiateollisuus
8F Lalli Nurmi
 
Kesko oy:n stipendi
Kesko Fair Play –stipendi on osa Keskon pitkäjännitteistä vastuullisuustyötä ja tavoitteena on tukea nuorten menestymistä sekä ehkäistä syrjäytymistä.
9A Kerttu Hissa                                                                                                            
9B Mari Kaakkurivaara
9C Tea Kiiskinen
9D Rene Arkoma            
9E Olli Kortelainen                                      
9F Isabella Lievonen     
9I  Jasu Mäkelä               

Itä-Helsingin yrittäjät ry
Yhteistyökykyinen, yritteliäs, tiimihenkinen ja avulias oppilas.
9A Veera Bjökman ja Rikan Sarif                                                 
9B Nea Seuri ja Kaija Nurminen                                                  
9C Sonja Kananen, Manuel Leemet ja Kaisa Äyhynmäki       
9D Lotta Ojala ja Krista Rytkönen                                                 
9E Patrik Laitinen ja Susanna Vänskä                                       
9F Markku Itäranta ja Leo Vänskä                                                
9G Reetta Kuusiniemi                                                                    
                                                                                  
Lastenpäivän säätiö
Erinomainen koulumenestys
9C Kia Honkanen

Vuosaaren Leijonat
Hyvä opiskelumenestys - merkittävä edistyminen opinnäytteissä tai muulla tavoin ilmenevä ahkeruus ja tunnollisuus, kotimaisen kielen osaaminen, osallistuminen oppilaiden yhteisten asioiden hoitamiseen oppilastoimikunnassa, tukioppilaana tai vastaava muu toiminta - reilu ja rehti käytös opettajakuntaa ja luokkatovereita kohtaan
9A Sara Seppä                                     
9B Noora Utriainen        
9C Anita Vesterinen      
9D Marja Suomalainen 
9E Anri Riikonen
9F Linda Jusslin             
9G Ahmed Ali                  

9. luokkien erikoisstipendit
Ruotsin kirjapalkinto
9A Veera Björkman
Liikunta stipendit:         
9E Teo Totro                    
9F Sanni Ahlgren          
Ilmaisu- ja kirjoittajastipendi:
9A Miro Pulliainen                               
Kuvataide:
9B Sanni Reinikainen                        
Suomen palloliitto ja FC Viikingit Urhea-stipendi:
Hyvä asenne treeneissä sekä kehittyminen jalkapalloilijana
9F Isabella Lievonen      lippu Suomi – Valkovenäjä matsiin
8E Joel Määttä                 lippu Suomi – Valkovenäjä matsiin

Hymytyttöpatsas           Liina Pihtsalmi
Hymypoikapatsas         Joonas Röntynen
 
Onneksi olkoon kaikille stipendinsaajille. Nyt saa taputtaa.
Haluan kiittää kaikkia oppilaita ja koulun aikuisia tästä lukuvuodesta. Te olette tehneet hyvää työtä ja olette ansainneet kesälomanne. Hyvää kesää teille!

Seuraavaksi päästään takaisin asiaan eli päivänsankareihin, 9. luokan oppilaisiin. Ysin oppilaat siirtyvät tietä pitkin loistavaan tulevaisuuteen. 9e ja 9f luokkien oppilaat jatkavat tästä. Olkaa hyvä ysit, tie on nyt teillä.
 
t. Pertti, reksi


torstai 30. toukokuuta 2013


Kalevala-nukketeatteria 8-luokkalaisten voimin Saksassa



Ilmaisutaitoryhmämme, johon kuului kuusi oppilasta (8A: Ani Nnebedum, Emma Kortekallio, Jerry Salonen, Riikka Rintala ja 8B: Isabel Blum, JonnaHeinonen) ja kaksi opettajaa (Airi Kymäläinen ja Milja Valtonen), teki kieli- ja kulttuurimatkan Saksaan 5.5.- 9.5.2013. Vierailimme Dierdorfin Nelson Mandela koululla, jossa esitimme englanninkielisen Kalevala-näytelmän. Majoitumme perheissä. Tutustuimme myös Frankfurtiin ja Koblenziin.
 
5.5. saavuimme Frankfurtiin aikaisin aamulla ja seikkailimme koko päivän tässä isossa pankkiirikaupungissa. Kaupungissa on kaikenlaisia rakennuksia; pilvenpiirtäjiä ja perinteisempiä rakennuksia sekä kuuluisa goottilaistyylinen katolinen kirkko vanhassa kaupungissa. Keskellä kaupunkia on iso puisto, jossa kirsikkapuut kukkivat siellä ollessamme.
 
 
 

 



7.5. vierailimme Koblenzissa, pienessä kaupungissa lähellä Dierdorfia. Ajoimme vaijerivaunulla ylös vuorelle, josta oli hienot maisemat yli kaupungin. Kuvassa on Rein ja Mosel -jokien kohtauspaikka. Koblenzissa pääsimme myös shoppailemaan.

8.5. kiertelimme Dierdorfissa, joka on pieni viehättävä maaseutukaupunki. Kiipesimme kellotorniin katselemaan kaupunkia ylhäältä päin. Pääsimme myös pelaamaan minigolfia. Illalla lähdimme suuntaamaan kohti Helsinkiä. Yövyimme vielä Frankfurtissa, joten saavuimme Helsinkiin 9.5. Matkamme oli onnistunut ja sen aikana saimme nauttia enimmäkseen kauniista aurinkoisesta säästä.




 
 
 
 
 
 

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Juhlia köksässä

Tänään köksän tunnilla oli aiheena esim. rippi- tai syntymäpäiväjuhlat. Jokainen ryhmä teki jonkun ruoan yhteiseen ruokapöytään. Esimerkiksi me, Inka, Nita ja Juulia, teimme kinkku- & kalkkunavoileipiä ja kaurakeksejä.
Pöytään tuli myös amerikkalaisia suklaakeksejä, suklaa-kuivakakku, pullia ja täytekakku.

Amerikkalaiset suklaakeksit:
75g margariinia
1 dl sokeria
1-2 tl vanilliinisokeria
1-2 kananmunaa
1 ½ dl vehnäjauhoja
1-2 tl leivinjauhetta
50g rouhittua taloussuklaata
 
Pöydästä tuli kaunis ja ruoka oli hyvää!


 
Teksti: Nita 8F, Juulia ja Inka 8D

Tehtiksen oppilaskunnan lätkävisa MM-kisoista 2013

Tehtaanpuiston yläasteen koulun oppilaskunta järjesti leikkimielisen lätkävisailun jääkiekon kotikisoista. Kilpailuun osallistuneiden tehtävänä oli veikata joukkue, joka voittaa kultaa, hopeaa ja pronssia. Lisäksi osallistujien piti vastata kuka on Suomen maajoukkueen paras pistemies hyökkääjistä ja puolustajista. Kilpailun enimmäispistemäärä oli siis viisi (5).

Oikea rivi:
Kultajoukkue oli Ruotsi
Hopeajoukkue oli Sveitsi
Pronssijoukkue oli USA

Suomen tehokkain hyökkääjä oli Petri Kontiola ja tehokkain puolustaja Ossi Väänänen.

Kilpailun voittajat olivat Martta Mäntyniemi 7c ja Jessika Norha 7c. He saivat kolme pistettä. Lätkätietäjätytöt saivat palkinnoksi Suomen jääkiekkomaajoukkueen fanipaidan – onneksi olkoon! Kolmanneksi sijoittui Ahdmed Ali 9g – hän sai palkinnoksi kisalippiksen.

Heikki Chen 8f,  Niko Helminen 9c, Anni Riikonen 9e ja Markus Assmann 9d olivat onnettaren suosiossa – he voittivat arvonnassa jääkiekkoaurinkolasit.

Vuosaaren lukion ja Tehtaanpuiston yläasteen koulun henkilökuntakilpailun palkinnon voitti yläasteen opettaja Susanna Hiiros kolmella pisteellä – onnittelut Susanna. Susanna uskoi Ruotsin ja tämä ratkaisi kisan hänen voitokseen. Rehtorisarjan voitti niukasti lukion rehtori Marko Paju – hän voitti yhdellä pisteellä yläasteen rehtorin Pertti Tossavaisen.

Tehtiksen oppilaskunta kiittää kaikkia kisaan osallistuneita ja toivottaa kaikille mukavaa kesää.


t.

Pertti, reksi

tiistai 28. toukokuuta 2013

Tehtiksen pojat voittivat kultaa Vuosaaren jalkapalloturnauksessa

Tehtaanpuiston yläasteen koulun jalkapallojoukkue osallistui 16.5.2013 Vuosaaren yläasteiden väliseen futisturnaukseen. Joukkueen kapteenina toimi Heikki Hietala. Tehtis voitti ensimmäisessä ottelussa Kallahden peruskoulun 2-1. Toinen ottelu Aurinkolahden koulua vastaan oli tiukkaa tiukempi ja päättyi Tehtiksen 2-1 voittoon. Aurinkolahden joukkueen valmentajana toimi liikunnanopettaja Tommi Salomaa, joka opettaa liikuntaa sekä Tehtiksessä että Aurinkolahdessa. Tehtiksen joukkueen avainpelaajiin kuuluva keskikenttämies Santeri Rauhala loukkaantui pelissä. Viimeinen ottelu Vuosaaren peruskoulua vastaan päättyi 2-2 tasapeliin. Tehtis voitti siis turnauksen kahdella voitolla ja yhdellä tasapelillä – siis 5 pistettä kuudesta mahdollisesta.

Kultamitalijoukkueeseen kuuluivat Santeri Rauhala 9f, Jesse Apell 9f, Ossi Takala 9f, Markku Itäranta 9f, Niko Tiirikainen 9f, Otso Simani 9e, Anton Basta 9e, Jimi Helenius 9e, Valtteri Suomela 9e, Heikki Hietala 9e, Rene Arkoma 9d, Niko Turunen 8e, Aleksi Kaukamo 8e, Riku Ruotsila 8e, Joel Määttä 8e, Oliver Freden 8f ja Juha Saukkoriipi 8f. Joukkueen valmentaja toimi rehtori Pertti Tossavainen, koska liikunnanopettaja Matti Airo oli poissa.

Pojat pelasivat joukkueena, eivät yksilöinä. Lisäksi maalivahtipeli onnistui erinomaisesti. Hyvä pojat, hyvä Tehtis!

maanantai 27. toukokuuta 2013

Päihdeasiaa

Tehtaanpuiston yläasteen koululla on kuluvan lukuvuoden aikana keskustelu oppilaiden kanssa paljon päihteisiin liittyvistä asioista – päihdevalistus on tapahtunut osin oppitunneilla (esim. terveystiedon tunneilla), osin koulun oppilashuoltotyöntekijöiden (esim. kuraattori) ja osin koulun eri yhteistyökumppaneiden toimesta.  Monella nuorella niin meidän kouluissa kuin muissakin kouluissa on paljon vääriä uskomuksia päihteistä.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry piti Tehtaanpuiston yläkoulun luokille Hubu®-päihdekasvatustunnit. Oppilaat pääsivät vastaamaan päihdeaiheisiin kysymyksiin nimettömästi. Heillä oli vastaamista varten kaukosäätimet, ”kapulat” ja jokainen vastasi anonyymisti tupakkaa, alkoholia ja huumausaineita koskeviin kysymyksiin. Päihdeasioita käsiteltiin oman luokan tulosten sekä yleisen päihdetietouden pohjalta.
Maanantaina 22.5.2013 oli klo 18.00 alkaen koulun auditoriossa vanhempainilta. Paikalla oli 55 huoltajaa, koulun opettajat, kaksi lähipoliisia (ennaltaehkäisevän toimintalinja) sekä useampi Vuosaaren lasten ja nuoreten toimijaverkon edustaja.  EHYT Ry:n hankesuunnittelija Karita Niittymäki esitteli vanhempainillassa Tehtiksen oppilaiden vastaukset.  Vanhemmat kysyivät ja keskustelivat vilkkaasti illan aikana – vanhempainilta oli kaikin puolin onnistunut. Kaksi ja puoli tuntia kului nopeasti.
 Nuoret ovat hyvin tietoisia päihteiden haitoista. Tehtiksen oppilaista vajaa 80 % ei tupakoinut tai käyttänyt nuuskaa. Osa ei ollut koskaan maistanut, osa oli maistanut ja osa oli jo lopettanutkin tupakoinnin. Koulusta löytyi myös yksi täysin tupakoimaton luokka! Valtakunnallisella tasolla 13−17-vuotiaista (yläaste- ja lukioikäisistä) tupakoi 13 % (Kouluterveyskysely 2010/2011). Yleisemmäksi syyksi tupakointiin ja nuuskan käyttöön oppilaat kertoivat sosiaaliset syyt; kun kaveri polttaa. Myös omien vanhempien tupakointi vaikutti nuorten omaan polttamiseen.  Hienoa oli, että joka luokka-asteelta löytyi nuoria, jotka olivat jo lopettaneetkin tupakoinnin/nuuskan käytön. Nuoret tiedostivat hyvin tupakkatuotteiden terveysvaarat, riippuvuuden ja rahan menon.
Nuoret pitivät itselleen tärkeimpänä asiana perhettä. Hyvänä kakkosena tulivat kaverit. Tämäkin osoittaa jo vanhemmille, että nuoret luottavat aikuisiin ja tarvitsevat heitä. Päihdeasioista puhuminen ja päihteiden käyttöön puuttuminen on meidän aikuisten ja vanhempien vastuulla. Oikealla päihdetietoudella voimme ehkäistä monia ikäviä asioita nuorten elämässä. Omalla esimerkillä voimme myös vaikuttaa.
Oppilaiden huoltajat, koulun aikuiset ja nuorten kanssa työskentelevät työntekijät välittävät nuorista. Tehiksen oppilaiden huoltajat voivat aina olla yhteydessä koulun aikuisiin, jos heillä on huoli nuorten suhtautumisesta päihteisiin tai nuorten päihteiden käytöstä. Vuosaaren lasten ja nuorten toimijaverkon aikuiset (esim. nuorisotyöntekijät, Klaarin edustajat) ovat kevään aikana jalkautuneet Vuosaaressa ja kierrelleet ympäri sitä. Vuosaarelaiset voivat myös antaa vinkin ennaltaehkäisevän linjan poliiseille joko puhelimella (071-877 4300) tai sähköpostilla ennalta_estava_toimintalinja.helsinki@poliisi.fi

t. Pertti, reksi




Kuvataiteen lopputöitä

Tähän aikaan vuodesta niitä taas näkyy, nimittäin kuvataiteen lopputöitä (9. lk) ja muita ansiokkaita taideteoksia (8. ja 7. lk).

Tällaisia seiniä aulassamme on nyt:






Näissä kaikissa kolmessa kuvassa on ilmaisu- ja kuvataidepainotteisten ysien lopputöitä.

Ilmaisu- ja kuvataidepainotteisten seiskojen kevään töitä näkyy tässä. Aiheena on omakuva tietyn taidesuuntauksen innoittamana.

Kuvanneet: Taru 7A ja Tova 7B

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

7C liike-elämäopissa


7C-luokka oli yhden huhtikuisen päivän Yrityskylässä oppimassa liike-elämään ja yrittämiseen liittyviä asioita käytännön kautta. Nimensä mukaisesti kyseessä on kuvitteellinen kylä pankkeineen ja yrityksineen, joiden toimitusjohtajiksi ja työntekijöiksi oppilaat pääsivät.




 
Jessika oli kampaamoyrittäjä ja Ella teki töitä parturi-kampaajana hänen yrityksessään. He pääsivät harjoittelemaan kampausnukeilla, joihin sai vaihdettua erilaisia hiuksia.
 
 
















Janne ja Eemil pääsivät leikkimään Yrityskylän ainoalla tietokonesimulaattorilla. Tässä kaatuu metsää, Janne on siis motoksikin kutsutun metsäkoneen ohjaimissa.
 
 
 
Valtteri pääsi pankinjohtajaksi. Hän ohjasi työntekijöitään Elinaa ja Samua , jotka avasivat tilejä ja  myönsivät lainoja yrittäjille. Joiltakuilta ne jäivät kuulemma loppujen lopuksi maksamatta, eli luottotappioitakin tuli.
 
 
tekstit: yhdessä 7C:n oppilaiden kanssa Susse Huhta



Tulevan lukuvuoden tukarit


Tulevan lukuvuoden tukareita ovat: Reetta Ojala, Jannika Niilerpalo, Kati Heini, Melina Andersson, Anniina Mustonen, Juulia Pusa, Jasmin Väänänen, Aleksi Kaukamo, Yasmin Haanpää, Artturi Jatala, Anselmi Henttonen, Tino Soppi, Mirjami Oittila ja Wenla Nwajei. (kuvasta puuttuu Riku Kanervo ja Niko Aronen)

Tänä vuonna tukarihakemuksia oli ennätysmäärä, jonka takia joillekkin luokille piti laittaa kolme tukaria.

Tulevat seiskat kävivät koulullamme ma 13.5. Kiertelimme heidän kanssaan koulua ja kerroimme Tehtiksestä. Otimme mukaan myös leikkejä, joiden avulla oppilaat voivat tutustua toisiinsa. Heille tarjottiin myös mehua ja keksejä aulassa esittelykierroksen aikana.

Ensi syksynä järjestämme seiskoille kaikkea mukavaa toimintaa (esim. mopodisko, ryhmäytymispäivä...) ja tutustutamme heitä toisiinsa erilaisten aktiviteettien parissa.

HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE!

Kirjoittanut: Anniina, Kati ja Yasmin

9C:N LUOKKARETKI TURKUUN 21. - 22.5.2013


Luokkaretki alkoi tapaamisella koulunpihalla seitsemältä aamulla. Retkelle lähti 14 oppilasta, Jenni ja Sonjan isä. Aikaisesta herätyksestä huolimatta odotimme kaikki matkaa innolla. Koululta lähdimme metrolla kohti Rautatienasemaa.

Juna saapui Turkuun kymmeneltä, ja siitä lähdimme Turun torille nauttimaan aurinkoisesta säästä, mansikoista, jäätelöstä ja hyvästä seurasta.

 Torilta kävelimme Luostarinmäen käsityöläiskortteliin, jossa oli näytillä 1800-luvun Turun palosta säilynyttä kaupunkia. Kiertelimme museossa noin tunnin ja tutustuimme käsityöläisten elämään.




 


Täytimme vatsamme Subway:ssa, jonka jälkeen kävimme Turun tuomiokirkossa ja Tuomiokirkkomuseossa. Vanha tuomiokirkko oli todella iso ja hieno.



Käppäilimme takaisin rautatieasemalle hakemaan tavaramme säilöstä, johon jätimme ne lähtiessämme, ja suuntana oli tällä kertaa Hotelli Caribia. Aluksi oli tarkoitus kävellä perille, mutta olimmekin jo niin väsyneitä päivän kävelystä ja auringon paisteesta, että päätimme mennä hotellille taxilla.

Heti, kun saavuimme hotellille, menimme huoneisiimme, jonka jälkeen lähdimme kylpylään. Pulikoimisen jälkeen valitsimme itse paikan, missä söimme. Meillä oli vielä aikaa hengailla hotellilla, ennen kuin menisimme kokoustilaan katsomaan leffaa. Ennen leffan katselua kävimme läheisessä Siwassa ostamassa nannaa.

Katsoimme elokuvan nimeltä Kohta 18, ja leffan jälkeen jokainen meistä oli valmis nukkumaan.

Aamu alkoi hotellin ihanalla aamupalalla. Meillä oli aamupalan jälkeen paljon aikaa olla huoneissamme ja valmistautua uuteen päivään.

Hotellilta menimme bussilla Turun torille, johon valvojat jäivät tavaroidemme kanssa, kun me nuoret shoppailimme kauppakeskuksissa. Mukaan tarttui kaikenlaista tavaraa ja kävimme myös syömässä pientä välipalaa, ennen kuin jatkoimme matkaa.





Jatkoimme matkaa kohti Aboa Vetus & Ars Nova- museoon. Museossa meillä oli opastuskierros, jossa meille kerrottiin Turun historiasta ja katselimme myös vanhoja raunioita, joista vanhimmat sijoittuivat 1300-luvulle. Siellä oli myös nykytaidenäyttely, jossa saimme kiertää vapaasti. Kävimme myös työpajassa, jossa valmistettiin perinteisellä nahanpakotusmenetelmällä koristeltuja kirjanmerkkejä.











































Aloimme tehdä matkaa takaisin rautatieasemalle, josta sitten lähdimme takaisin Helsinkiin, mutta ennen sitä saimme vielä kierrellä kauppakeskus Hansassa.

Olimme taas hieman väsyneitä, joten junamatka oli todella hulvaton ja hauska. Saavuimme Helsinkiin kello yhdeksän, jonka jälkeen seurasi vielä metromatka, joten kotona oltiin vasta kymmenen aikoihin. Vaikka reissu oli ollut hauska, olimme kaikki tyytyväisiä, että pääsimme omaan sänkyyn nukkumaan.

  Retken hauskimpia hetkiä: