Tervetuloa Tehtaanpuiston yläasteen omaan blogiin! Täällä seuraillaan koulumme arkea ja vähän juhlaakin Itä-Helsingissä, Vuosaaressa.


tiistai 30. lokakuuta 2012

Tehtiksen ehdokkaat Ydinryhmään

Ruudin ydinryhmän vaalit 24.10.-8.11.
Jokainen helsinkiläinen 13-17 -vuotias nuori saa kotiinsa nettitunnukset, joilla voi äänestää vaaleissa. Tehtiksestä ehdokkaina vaaleissa ovat Essi Hallikainen 8C-luokalta ja Sonja Kananen 9C-luokalta.



Essin vaalimainos.








Sonjan vaalimainos.







Oppilaskuntapäivät Hapessa 27.9.2012

Oppilaskunnan hallituksessa oli monta halukasta lähtijää oppilaskuntapäiville, mutta ainoastaan neljä pääsi mukaan. Arvonnan jälkeen lähtijöiksi valikoituivat Aleksi, Essi, Siiri ja Waltteri.

Matkasimme metrolla Vuosaaresta Kalasatamaan, jossa Nuorisoasiainkeskus Happi sijaitsee.


Hapessa kuulimme, kuinka voimme vaikuttaa koulumme asioihin ja miten voisimme toimintaamme edelleen kehittää. Kirsi Verkka myös kertoi mitä kaikkea nuoret ovat jo saaneet aikaan Helsingissä mm. julkilausumien avulla.

Taustalla näkyy oppilaamme Leevi Leppäjoen viime vuonna suunnittelema RUUTI-oppilaskuntapäivien logo.


Kuulimme myös Nuorten ydinryhmästä ja sen toiminnasta. Essi innostui niin, että asettui vaaleihin ehdokkaaksi J

Aleksi, Essi, Siiri ja Waltteri osallistuivat ”Huippujuttuja lukuvuoteen 2012-13” –työpajaan. He ideoivat Ravintolaviikkoa, joka voisi olla mukava yhteisöllinen tapahtumaviikko koululla.

Parhaat ideat tulivat patja-alueella höpötellessä ja löhöillessä. Ravintolaviikkoideaa lähdettiin kehittelemään eteenpäin ja muitakin tapahtumia pohdiskeltiin. Mietittiin myös, että rento kokoustus- ja ideointipaikka olisi kiva saada myös koululle.


RUUTI- messuilla koulujen hyvistä osallisuus-käytänteistä Tehtis sai monta sydänmerkkiä muiden koulun oppilailta. Koulumme oppilaskunnan järjestämiä tapahtumia kehuttiin. Loppuyhteenvedossa jokaisesta koulusta edustaja kertoi mitä oppi oppilaskuntapäivillä ja mitä uusia ideoita sai omaan kouluun vietäväksi. Moni aikoi toteuttaa omassa koulussaan samanlaisia tapahtumia, kuin mitä meillä Tehtiksessä on J
 


KUVISTUNNEILLA TEHTYÄ SYKSYLLÄ 2012



7.-luokkien ilmaisu- ja kuvataidepainotteisten oppilaat ovat tehneet A1-kokoisia hiilipiirroksia. Sisääntuloaulassa ne pääsevät komeasti esille!

      

Kaikki 7.-luokkalaiset ovat tehneet kuvistunneilla ”Todellisia esineitä mielikuvitusmaailmassa”. Kotoa tuotiin jokin esine ja siitä otettiin mallia.



Välineenä käytettiin lyijykynää, värikyniä ja vesivärejä.



Taustassa pääsi mielikuvitus valloilleen!


Töissä näkyy vahvasti mielikuvitus ja jokaisen omanlainen kädenjälki.



Kuviskässän tunneilla yhdistellään kuvataidetta ja tekstiilikäsityötä. Kuvispuolella käsitellään kuvia Paint Shop Pro –ohjelmalla.


Kässän puolella värjätään kangasta Herbaariota varten.


Kuviksen puolella suunnitellaan monogrammi omista nimikirjaimista. Kässäpuolella monogrammi kirjotaan koneella kankaaseen ja kankaasta tehdään jokin tuote. Tässä valmistumassa hieno meikkipussi!

 

perjantai 12. lokakuuta 2012

Tunnelmia lauantaikoulupäivästä

Perinteistä syyslauantaita vietettiin Tehtiksessä jälleen 28.9. leikkimielisten kilpailujen merkeissä. Heteniityn hiekkakentällä kisattiin luokkaviesteissä ja köydenvedossa.


Pussijuoksu taitaa olla tekniikkalaji.




                          
Keppiviestissä voi alkaa pyörryttää. Punapaitaiset luokanvalvojat kirittivät kilvan omiaan.



Köydenveto oli finaalina. Tällaisia tyylejä nähtiin.










Kuvat otti Pertti.

maanantai 1. lokakuuta 2012

Tehtis on ajan hermolla – Tehtis mukana Suomen urheilun valtakunnallisessa kehittämishankkeessa

Tehtaanpuiston yläasteen koulu on aloittanut 1.8.2012 alkaen Urhea-yhteistyön. Toiminnan taustana on Urheiluakatemioiden valtakunnallinen kehittämisohjelma. Kehittämisohjelmassa ns. kärkihankkeiden joukkoon on nostettu yläkouluyhteistyö, lajiliittojen ja urheiluseurojen kanssa tehtävä yhteistyö. Hankkeessa on mukana 10 koulua pääkaupunkiseudulta. Tehtis on yksi näistä kymmenestä.

Huippu-urheilun muutostyöryhmä käynnisti 1.9.2010 työn uuden toimintakulttuurin löytämiseksi suomalaiseen urheiluun. Ensimmäisessä vaiheessa Urhean tavoitteena on saada pääkaupunkiseudun alueen yläkouluja, seuroja ja lajiliittoja yhteistyöhön ja avuksi nuoren urheilijan polulle kohti aikuisiän huippu-urheilu-uraa ja siviiliuraa.

Tehtaanpuiston yläasteen koulun osalta tämä tarkoittaa sitä, että liikuntaluokkien lukujärjestyksissä on perjantaiaamuisin klo 8.00 - 9.45 mahdollisuus aamuharjoituksiin. Koripallojoukkue Wartti Basket ja jalkapalloseura FC Viikingit sekä Suomen jääkiekkoliitto Ry ovat tällä hetkellä mukana toiminnassa ja tarjoavat ilmaiseksi valmentajat harjoituksiin. Osa harjoituksista hoidetaan mahdollisesti koulun omalla väellä.
Perjantaiaamuisimmat jalkapalloilijat kokoontuvat Kartanon kentälle, koripalloilijat Kanavan uudelle sivukoululle ja jääkiekkoilijat Vuosaaren jäähallille. Muiden lajien osalta oppilaiden harjoitukset tapahtuvat vielä itsenäisesti. Tavoitteena on saada myös muiden lajien seuroja yhteistyöhön tai järjestää yleisvalmennusta.

Aamutreenit ovat alkaneet Tehtisen lahjakkailta urheilijoita erinomaisesti – treeneissä on ollut tekemisen meininki. Liikkaluokkien oppilaiden kannattaa käyttää tämä ainutlaatuinen mahdollisuus – harvassa muussa koulussa on mahdollisuus ilmaisiin aamutreeneihin.

”Hyvä pelaaja tekee muista joukkueen palaajista parempia.” Tämä on mahdollista vain jos urheilija treenaa.
Laittakaa reksille wilma-viestillä vastaus kuka suomalainen nimekäs valmentaja on sanonut, että hyvä pelaaja tekee muista joukkueen pelaajista parempia. Oikein vastanneiden kesken arvotaan hienoja tuotepalkintoja.





Kirjoittanut ja kuvannut Pertti Tossavainen

Kuka on uusi henkselimies?


Eräs koulumme 9. luokan tyttöoppilas kysyi ensimmäisenä koulupäivänä luokanvalvojaltaan seuraavan kysymyksen. ”Kuka se uusi henkselimies oikein on?”

Kysymys on hyvä ja yritän vastata siihen.

Minun nimeni on Pertti Tossavainen ja olen aloittanut uutena rehtorina täällä elokuussa, koska Heikki rehtori jäi eläkkeelle.

Olen ollut aikaisemmin rehtorina Laajasalon yläasteella ja Myllypuron yläasteella. Opettajataustaltani olen historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Olen opettanut myös filosofiaa, elämänkatsomustietoa ja terveystietoa sekä yläasteella että lukiossa.

Asun Vuosaaressa – eli jos te näette joskus minut lähikaupassa, lenkkipolulla tai Kartanon kentällä ei tarvitse säikähtää. Olen mukana FC Viikinkien eli viikkareiden jalkapallotoiminnassa juniorivalmentajana.

Olen erittäin tyytyväinen ja ylpeä siitä, että pääsin jatkamaan Heikki rehtorin työtä Tehtaanpuiston yläasteen rehtorina. Tehtis on tosi hyvä koulu. Hyvä koulu muodostuu oppilaista ja opettajista sekä muista koulun aikuisista.

Te arvoisat oppilaat voitte vaikuttaa siihen, että Tehtis on myös jatkossa hyvä koulu. Tehkää duunia ja yrittäkää parhaanne ja antakaa ”hyviä syöttöjä” oppilastovereille ja koulun aikuisille. Hyvä syöttö tarkoittaa sitä, että te autatte tarpeen vaatiessa kaveria – ystävällisyys ja hymy ovat tärkeitä asioita. Kun sinä olet ystävällinen ja hymyilet, on myös koulukaverillasi parempi fiilis. Sinä siis autat kaveria olemalla ystävällinen.

Opettajien tehtävä on auttaa oppilaita oppimaan. Opettajat ovat opetuksen ammattilaisia. Sinä voit auttaa opettajaa auttamaan itseäsi – eli jos et ymmärrä jotakin asiaa, kysy sitä opettajalta.

Luokanvalvoja on teille tosi tärkeä aikuinen koulussa. Jos jokin koulun liittyvä asia askarruttaa teitä, kääntykää luokanvalvojan puoleen. Mikäli teillä on asiaa koulun rehtorille, olkaa yhteydessä minuun. Voitte lähettää esim. wilma-viestin tai tulla käymään rehtorin huoneessa.

Haluan toivottaa teille kaikille hyvää syksyn alkua.



t.

Pertti-reksi eli se uusi henkselimies